Biblioteca vie, Decreţei 40, Festivalul "Respir Shakespeare"

6 noiembrie 2013   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Turneul campionilor la tenis se desfăşoară în această săptămînă cu participarea, ca de obicei, a primilor opt tenismeni ai lumii. Deşi turneul are loc la Londra, britanicul Andy Murray lipseşte, spre dezamăgirea publicului, el fiind accidentat. În locul lui a intrat francezul Richard Gasquet, clasat pe locul al 9-lea. Roger Federer este şi el încă între primii opt (locul 7), dar n-a fost departe de a rata cea de-a 12-a calificare a sa în acest turneu elitist. Marele campion al ultimului deceniu pare a fi pe panta coborîtoare care duce inerent către statutul de fost jucător. Predecesorul său, Pete Sampras s-a retras după ce a cîştigat un turneu de Mare Şlem. Poate şi Federer să-şi propună încă o asemenea performanţă. Dar favoriţii pentru finala de duminică sînt evident, Nadal şi Djokovici. Ei par a mai avea încă destule de spus în carieră. (Andrei Manolescu)  

● Cîteva lucruri care nu trebuie pierdute în agitaţia de sfîrşit de toamnă din Bucureşti: concertul danezilor atmosferici de la Efterklang (miercuri, 13 noiembrie, ora 21, Control Club), filmele lui Claire Denis şi Bruno Dumont din cadrul Festivalului Filmului Francez (care mai ţine pînă duminică, 10 noiembrie, la Elvira Popescu) şi concertele excelente de la SoNoRo (mai ales Britten-ul de sîmbătă seară – sonoro.ro). (Luiza Vasiliu)

● Se împlinesc 30 de ani de cînd a apărut Jurnalul de la Păltiniş de Gabriel Liiceanu. Editura Humanitas lansează o ediţie aniversară sîmbătă, 9 noiembrie, ora 17, la Librăria Humanitas Cişmigiu. Invitaţi: Dan C. Mihăilescu, Andrei Cornea şi Gabriel Liiceanu. Ediţia include şi o serie de fotografii inedite. Aşa că mergeţi la lansare, (re)citiţi cartea şi fiţi pe fază: peste cîteva săptămîni, Dilema veche va publica un dosar special despre Jurnalul de la Păltiniş. (Mircea Vasilescu)

● Biblioteca vie: patru poveşti de legănat oamenii mari, joi, 7 noiembrie, la Librăria Bastilia, ora 19. Librăria propune un concept nou în România şi foarte interesant: ascultarea live a cărţilor. Timp de 30 minute, puteţi asculta pasaje din patru cărţi binecunoscute: De ce e România altfel?, Jurnalul Annei Frank, Un om sfîrşit, Dumnezeul lucrurilor mărunte. Patru actori citesc doar pentru patru ascultători odată, într-un cadru creat pentru fiecare carte în parte. (Adina Popescu)

● Ecranizare a nuvelei Domnişoara Christina, filmul cu acelaşi nume a avut premiera la începutul lunii noiembrie. Nu l-am văzut încă, dar am auzit că este etichetat ca fiind „primul film horror românesc“. (Stela Giurgeanu)

● La Bucureşti a început Festivalul „Respir Shakespeare“. Dacă vă inspiră, mergeţi să urmăriţi spectacolele, filmele şi conferinţele programate la Facultatea de Filozofie şi la Muzeul Ţăranului Român. E Shakespeare aşa cum nu l-aţi mai văzut. (Matei Martin)

● Open. O autobiografie de Andre Agassi a avut mai mulţi fani în redacţie. Pe cel care a făcut din Agassi şi din povestea lui un text senzaţional îl cheamă J.R. Moehringer. Tenismenul îi mulţumeşte la final, n-o să-i găsiţi numele pe copertă. Dar dacă vreţi să vedeţi de ce e cu adevărat în stare Moehringer, citiţi Dulcele bar (Editura Publica, 2013). E pur şi simplu senzaţională. (Ana Maria Sandu)

● Astă seară: Lola Blau, de Georg Kreisler, la Teatrul Evreiesc de Stat, cu Maia Morgenstern şi Tatiana Moroşanu la pian, în regia lui Alexandru Dabija. Cu costumele Doinei Levintza, scenografia lui Puiu Antemir şi mişcarea scenică a Adinei Cezar. Primele reprezentaţii pe 6 şi 7 noiembrie. (Iaromira Popovici)

● Decreţel 40 de Ioana Bruşten (Editura Eikon, 2012) – o rememorare, la firul ierbii, a cuiva care, deşi născut(ă) „la comandă“, a trăit liber, asumat şi a reuşit chiar să povestească aceste lucruri. (Simona Sora)

● Cartea de reportaje Ţiganul tot ţigan a polonezei Lidia Ostalowska, din care Dilema veche a publicat, în numerele precedente, două ample fragmente, a fost tradusă de Cristina Godun la Editura ARC în 2011. Reportajele acestea ale Lidiei Ostalowska l-au impresionat pe marele Ryszard Kapuscinski, care s-a declarat „răscolit“. (Marius Chivu)

Mai multe