Banu Bar Mixt, "Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut", American Horror Story

18 decembrie 2013   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Dieta cîştigătoare, cartea în care Novak Djokovici explică modul în care a reuşit să ajungă numărul 1 mondial în tenis (Editura Publica, 2013), este plină de lucruri interesante despre alimente şi alimentaţie, conţine chiar şi reţete gastronomice ale specialiştilor care se ocupă de pregătirea hranei campionului, dar, în acelaşi timp, ne dă ocazia (involuntar) să ne formăm o idee despre grozăvia la care s-a ajuns la ora actuală în privinţa tenisului la vîrf. Nu mai este vorba de un simplu sport, de un simplu joc, ci de un mod de a cîştiga meciuri, glorie şi mulţi bani, folosindu-te de toate capacităţile fizice şi mentale ale organismului. Djokovici şi Nadal sînt întrupări ale tenisului total (dacă nu chiar totalitar), reprezentanţi perfecţi ai noii viziuni asupra acestei activităţi. (Andrei Manolescu)  

● O artistă din Istanbul, Banu Cennetoglu, a vizitat diverse zone din România pentru a alcătui o arhivă a diferitelor tipuri de băuturi alcoolice artizanale obţinute prin distilarea fructelor. E vorba despre ţuică, palincă, horincă, şnaps, rachiu etc. Rezultatul acestei cercetări antropologico-artistice poate fi văzut şi gustat la expoziţia Banu Bar Mixt, deschisă la Salonul de Proiecte. (Matei Martin)

● Un serial, cadou pentru minivacanţa de Crăciun, exclusiv pentru iubitorii de filme horror: American Horror Story. Nu ştiu dacă este difuzat la vreo televiziune din România, cu siguranţă însă este de găsit prin librării. (Stela Giurgeanu)

● O nouă cofetărie în Piaţa Amzei,  cu un nume intrigant: „Octavian, Dulce de România“. Prăjiturile sînt decente şi mesele frumoase (înalte şi albe). Salut trend-ul – vizibil – de înmulţire a cofetăriilor. (Iaromira Popovici)

● Dacă aţi avut un an în care vi se pare că n-aţi rîs suficient şi aţi luat frecuşurile din cuplu prea în serios, e timpul să remediaţi situaţia şi să citiţi Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut (Editura Trei, 2013). În ping-pong-ul lor savuros, „caţavencii“ Simona Tache şi Mihai Radu nu iartă nimic. Trec prin foc şi sabie toate diferenţele de gen, fiecare şosetă, fiecare bere în plus sau listă de cumpărături. (Ana Maria Sandu)

● Spectacole tradiţionale, Atelierul lui Moş Crăciun, colinde, spectacole de lumini, teatru, patinaj, jocuri, vin fiert, fabrica de turtă dulce. Dacă nu eşti din Sibiu, merită să dai o fugă la un tîrg de Crăciun, altfel. Are loc pînă pe 26 decembrie. (Adina Popescu)

● Dacă n-o să mai rezistaţi (de plictiseală) din cauza dulcegăriilor, „leru-i-ler“-urilor şi poncifelor cu „spiritul Crăciunului“ care o să curgă pe toate posturile Radio şi TV, dar vreţi totuşi să vă păstraţi buna-dispoziţie de sărbători, puteţi încerca: 1. să vă uitaţi la o comedie care să n-aibă nimic, dar nimic de-a face cu zăpada, bradul, Moşu’ etc. (bunăoară, Stan şi Bran studenţi la Oxford sau Jandarmul din Saint-Tropez) şi/sau 2. închideţi toate „aparatele“ audio-video şi citiţi o carte; de exemplu, Maimuţa carpatină de Radu Paraschivescu. (Mircea Vasilescu)

● Doi jurnalişti români au cîştigat premiile I şi III la Balkan Fellowship for Journalistic Excellence. E vorba de Vlad Odobescu, cu investigaţia „Împăratul din Năvodari“ (http://casajurnalistului.ro/imparatul-din-navodari), şi Elena Stancu, cu „Nu există tratament pentru corupţie“ (http://www.balkaninsight.com/en/article/nu-exisă-tratament-pentru-corupţie). Citiţi-le textele şi urmăriţi-i atent, fac parte din specia aceea pe cale de dispariţie a jurnaliştilor adevăraţi. (Luiza Vasiliu)

● Cum ar fi fost dacă William Shakespeare ar fi scris Războiul Stelelor? Ei bine, un scriitor american, pe nume Ian Doescher, a reimaginat al patrulea episod din saga lui George Lucas, pastişînd versurile nemuritorului bard. Nu credeţi? „I find thy lack of faith disturbing.“ Se găseşte de vînzare pe Amazon.com, alături de 20 de ilustraţii superbe. Pentru fanii seriei, this is the book you’re looking for. (Cristina Ştefan)

Mai multe