B-Fit in the Street, Cine sînt eu, Despre trup şi suflet

● Festivalul internațional B-Fit in the Street a început la București sîmbăta trecută și va continua pînă pe 30 iulie. Pînă atunci vor fi peste 40 de spectacole stradale de teatru, acrobații și alte spectacole. Evenimentul se află deja la a 9-a ediție, dar există încă mulți bucureșteni care n-au auzit de el. Poate că vor auzi anul acesta. (Andrei Manolescu)

● Palatul Brukenthal din Avrig, reședința de vară a baronului Samuel von Brukenthal, datînd din secolul al XVIII-lea – o lecție deschisă despre ce înseamnă distrugerea tradiției, ștergerea meseriilor de nișă cu profunde rezonanțe culturale, precum muzeograf, designer sau grădinar (a vorbi de grădina franceză, engleză sau olandeză în fața unui spațiu absolut similar, fără nici o urmă de particularizare), și cît de greu, dacă nu imposibil e s-o iei de la capăt, chiar dacă ești mînat de cele mai bune și de apreciat intenții. Pentru cine mai nutrește încă porniri nostalgice, o vizită la fața locului are, din păcate, efecte terapeutice. (Ruxandra Mihăilă)

● On body and soul / Despre trup şi suflet a cîştigat Ursul de Aur anul acesta, şi rulează acum şi în cinematografele noastre. O poveste de dragoste atipică, înduioşătoare, despre dificultăţile de comunicare şi de formare a unei relaţii între doi oameni singuratici. (Cristina Ştefan)

● Urmăriți platforma recorder.ro. Ca să vedeți pe ce lume trăim. Politicienii români sînt hipnotici. (Ana Maria Sandu)

● Revista Playboy a invitat cîteva dintre fotomodelele care au apărut pe copertele revistei în anii ’70-’80 să recreeze iconicele coperte. Candace Collins, Monique St. Pierre, Cathy St. George, Charlotte Kemp, Lisa Matthews, Reneé Tenison şi Kimberly Conrad Hefner s-au lăsat fotografiate, după treizeci de ani, în aceleaşi ipostaze şi, trebuie să spun, arată mai bine decît tinereţe. Reneé Tenison, cel puţin, este neschimbată. Vă puteţi convinge aici: dangerousminds.net/comments/playmates_recreate_iconic_covers_30_years_on. (Marius Chivu)

● O nouă carte a sociologului Dorin Bodea a apărut pe piață, cu un titlu incitant: Cine sînt eu? (Editura Result, 2017). După cum spune chiar autorul, „Lucrarea (…) nu are pretenția de a dezvălui adevărul absolut, ci vrea să ducă lucrurile într-o altă zonă, de autocunoaștere și management al sinelui“. Problema sinelui printre angajații corporațiilor din România a mai fost studiată într-un mod cît se poate de științific de către Dorin Bodea, în lucrarea sa din 2013 Valorile angajaților români, devenită între timp o carte de referință în domeniu. Atunci, Dorin Bodea descoperea, în urma multor studii și sondaje, că angajații români, cel puțin cei care lucrează în regim corporatist, se confruntă în mare parte cu o criză a sinelui. Era un serios diagnostic, un punct pe i, pus unei importante părți din societatea românească. Nu mă îndoiesc că noua lucrare e la fel de interesantă, mai ales că în ea sînt texte pe care deja le-am putut citi în Dilema veche. (Andrei Manolescu)

● Între 25 iulie și 6 august, la Brăila va avea loc o nouă ediție a Festivalului și Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclée“. În ani, acest eveniment a devenit grandios, cuprinzînd, practic, un festival, un concurs internațional și o serie de master-classes coordonate de soprana Mariana Nicolesco. Voci de mare calitate, tinere și consacrate, se vor reuni la Brăila pentru un regal al muzicii de operă. Melomani de pe tot cuprinsul, nu ratați! (Sever Voinescu)

● Excelentă seria de articole din Le Monde despre derapajele capitalismului: la zece ani după falimentul răsunător al Lehman Brothers şi declanşarea crizei economice, ziarul francez încearcă să decripteze ce s-a întîmplat atunci şi revizitează punctele nevralgice ale sistemului financiar global. (Matei Martin)

Mai multe