Atelierul „Corupția politică din Franța și din România“, SoNoRo, Valea Mută

19 octombrie 2016   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Eseistul George Banu şi fotografa Mihaela Marin prezintă, pe 23 octombrie, la ora 16, la librăria Cărtureşti, volumul de încheiere al trilogiei Parisul personal. Famila din Rivoli 18 (Editura Nemira). Acest dialog între text şi imagini va fi prezentat de Marina Constantinescu, directoare a FNT-ului, şi Monica Andronescu, critic şi redactor de carte. A doua zi, pe 24 octombrie, la ora 17, la Teatrul Național, se va lansa cartea Viața secundă. Mărturii despre teatru, ce reuneşte discuţiile dintre George Banu şi Mircea Morariu. Publicată sub auspiciile Fundaţiei „Camil Petrescu“, condusă de Florica Ichim, lucrarea face bilanţul unei activităţi de critic de teatru care a trăit între Bucureşti şi Paris. În afara autorilor participă Florica Ichim şi cunoscuta pianistă Ioana Maria-Lupaşcu. (Redacţia)

● Dacă aveți chef de o miniserie TV românească, încercați Valea mută, noua producție HBO Europe, care începe pe 23 octombrie. E regizată de Marian Crișan, iar în rolurile principale o să-i vedeți pe Rodica Lazăr și pe Emilian Oprea. Acțiune, o crimă cu multe piste, o poveste de dragoste între doi băieți adolescenți, atmosferă de thriller și tensiune de policier. (Ana Maria Sandu)

● Outernational Days este un foarte tînăr festival românesc de world/ethnic music, adică muzică locală şi globală pusă laolaltă (the-attic.net/outernational), al cărui scop este să militeze prin muzică împotriva discriminărilor, prejudecăţilor, viciilor şi fricilor interculturale/rasiale/etnice. Anul acesta s-a ţinut prima ediţie (recenzată cu entuziasm mai mult de presa străină decît de cea românească – la vremea respectivă, Dilema veche a publicat un interviu cu unul dintre organizatori), iar pentru ediţia de anul următor e nevoie de 25.000 de dolari, sumă care poate fi strînsă prin crowdfunding la www.indiegogo.com/projects/support-outernational-days-festival-in-bucharest-world#. O manifestare/cauză culturală care merită susţinută! (Marius Chivu)

● Cel mai recent film al lui Tim Burton, Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (2016), fermecător ca efecte, ca de obicei, dar și ca poveste (pe linia mai simplă și mai morală, fără doza crescută de grotesc). (Iaromira Popovici)

● Între 28 octombrie și 14 noiembrie 2016 se va desfășura cea de-a XI a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo. Sub titlul „La Muse et le Poète“, evenimentul însumează 20 de concerte, întîlniri cu 23 de muzicieni din 18 țări, printre care pianiștii Olli Mustonen și Louis Lortie, violoniștii Mihaela Martin, Ilya Gringolts sau Philippe Graffin, violistul Lars Anders Tomter, violonceliștii Frans Helmerson, Christian Poltera sau Maximilian Hornung. „Anul acesta am decis să ne dedicăm festivalul subiectului care a ocupat mințile creative timp de secole: Muza și Poetul. Poeți își aduc tributul Muzelor reale sau imaginare, Petrarca – Laurei, Neruda – lui Matilde Urrutia, Rilke își scrie poemul muzei sale de toată viața – Lou Andreas-Salomé. Căile Muzicii și ale Poeziei s-au intersectat întotdeauna. Marii compozitori și-au găsit inspirația în sacru și profan, în natură, în viața simplă de zi cu zi, în naștere și moarte și, bineînțeles, în dragoste.“  – Răzvan Popovici, director SoNoRo, și Diana Ketler, director artistic SoNoRo. (Ruxandra Mihăilă)

● Grupul de reflecție asupra istoriei politice și sociale din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea (pe scurt GRIPS) își reia din această toamnă dezbaterile lunare, începînd cu un atelier franco-român care va fi găzduit la sediul NEC din București, pe data de 20 octombrie. Titlul atelierului pare cît se poate de incitant: „Corupția politică din Franța și din România“. Vor participa Silvia Marton, Stéphane Durand, Andrei Dan Sorescu, Maria Chiriloaia și Bogdan Mateescu. (Andrei Manolescu)

Mai multe