Art Safari, The Attic, Bobby McFerrin

● Dacă vreți să știți care au fost bestseller-urile ultimilor trei decenii în Franța, citiți acest articol. Nu este vorba întotdeauna despre romane. De exemplu, banda desenată Astérix a bătut toate recordurile de vînzări: milioane de exemplare vîndute în cîteva luni de la apariție. (Ana Maria Sandu)

● Despre ce mai înseamnă familia în ziua de azi, în articolul Japan’s Rent-a-Family industry din New Yorker. (Cristina Ştefan)

● „Don’t Worry, Be Happy“. Bobby McFerrin în concert pe 19 mai la Sala Palatului. (Dana Călinescu)

● The Attic este o revistă online de muzică și o platformă culturală care se concentrează pe o gamă largă de genuri muzicale din diverse culturi ale lumii (world music), oferind reportaje, articole și interviuri cu diferiți artiști, compozitori și ansambluri, recenzii de muzică și podcast-uri audio. Pe lîngă asta, între 21-24 iunie, va curatoria partea muzicală a unei rezidențe artistice, numite InContext, la Slănic Moldova, un festival cei propune un dialog dintr-o perspectivă etno-muzicologică și ecologică între muzica indiană și contextul natural din zonă (interculturalitate şi interacțiune între om și natură în salina Tîrgu Ocna), precum și o serie de performance-uri, DJ set-uri și workshop-uri cu copii din zona Slănic, ce urmăresc să examineze relația sunetului cu natura. Mai multe la incontext.art/edition/10/incontext-music. (Marius Chivu)

● Ce-mi puteți face, dacă vă iubesc!? – „Eseul confesiv despre Ioan Alexandru“, dar și pentru Ioan Alexandru, am adăuga, semnat de Dan C. Mihăilescu. O carte exemplară pentru firul ideilor, pentru rostul Poetului, precum și prin felul obiectiv și foarte pertinent, minuțios argumentat și sugestiv, în care realizează o analiză „la rece“ a ceea ce a fost „epoca“, cu toate ale ei. Dar și felul în care oamenii acelei lumi au reușit să navigheze spre alte orizonturi, de lumină și senin. O carte care se cerne în răstimp, și de aceea se cere re/citită și se cuvine mereu re/evaluată. La maxim! (Ruxandra Mihăilă)

● O nouă ediție Art Safari începe pe 11 mai în Piața George Enescu. Cu ocazia acestui eveniment, vizitatorii au ocazia să vadă tablourile a 50 de pictori celebri, aflate în colecția BCR. Cred că numele acestor pictori sînt de ajuns pentru a stîrni curiozitatea: Alexandru Ciucurencu, Aurel Băeșu, Camil Ressu, Corneliu Baba, Dumitru Ghiață, Eustațiu Stoenescu, Gheorghe Petrașcu, Henri H. Catargi, Horia Bernea, Ion Theodorescu-Sion, Ion Țuculescu, Iosif Iser, Jean Alexandru Steriadi, Marius Bunescu, Max Arnold, Nicolae Dărăscu, Nicolae Tonitza, Octav Băncilă, Rodica Maniu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Samuel Mützner, Ștefan Luchian, Ștefan Popescu, Theodor Pallady, Vasile Popescu. (Andrei Manolescu)

Mai multe