Anul gîndirii magice, Muzeul Tiparului, Care-i faza cu cititul?

22 noiembrie 2017   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Dacă aveți drum prin Viena pe 30 noiembrie, nu ratați concertul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania“ din Cluj. Concertul va avea loc în Sala Mare de la Musikverein. Ei, da, acesta este un eveniment istoric! E pentru prima dată după 1990 cînd o orchestră simfonică românească va concerta în faimoasa sală vieneză. Ultimul concert românesc la Musikverein a avut loc în 1961, cînd Filarmonica „George Enescu“ din București a fost condusă în templul muzicii de legendarul George Georgescu. Acum, orchestra clujeană va fi dirijată de Gabriel Bebeșelea, într-un program care cuprinde Dinu Lipatti – Concertino în stil clasic pentru pian şi orchestră, Edvard Grieg – Concertul pentru pian şi orchestră, op. 16, George Enescu – Pastorale-Fantaisie (primă-audiție austriacă) și George Enescu – Simfonia nr. 1, op. 13. La pian va cînta Alexandra Dariescu. Concertul începe la ora 19,30 și va marca începutul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României. Inimoșii români de la Viena și de la Cluj care au făcut posibil acest eveniment merită felicitări, iar ICR Viena, care i-a sprijinit, merită mulțumiri. (Sever Voinescu)

● Mi întîmplă să mi se lipească de creier cîte o frază, un început de carte în cazul ăsta: „Viața se schimbă cu repeziciune. Viața se schimbă într-o clipă. Te așezi la masă și viața, așa cum o cunoșteai, se sfîrșește. Problema autocompătimirii“. Pentru că mi-a tot revenit în minte în ultima vreme, mai recomand o dată Anul gîndirii magice, Joan Didion, Editura Pandora M, 2017. (Ana Maria Sandu)

● Albumul Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare (Editura Curtea Veche), însoţit de trei texte consistente semnate de Svetlana Cârstean, Liliana Chiriac şi Alexandra Manole, se va lansa sîmbătă, 25 noiembrie, în cadrul Tîrgului de Carte Gaudeamus, şi luni, 4 decembrie, la Muzeul Colecțiilor de Artă. Scrie Svetlana Cârstean: „Obiecte grăitoare deschide porțile către un anumit fel de intimitate creatoare a artistului, dacă ne permite să ne potolim curiozitățile despre sursele inspirației, să nu ne lăsăm însă amăgiți, căci cu cît pătrundem mai adînc în furnalul sau laboratorul inspirației, cu atît piciorul ne alunecă mai tare. Nu e chip să dăm de capăt sursei din care țîșnește totul, cu atît mai puțin mecanismului care face posibilă opera de artă.“ Albumul conţine deopotrivă imagini din expoziţie şi reproduceri (picturi, fotografii, sculpturi, ceramic ş.a.) – este o minunăţie! (Marius Chivu)

● Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești, amplasat în Curtea Domnească din Tîrgoviște, care, pe lîngă primele tipărituri din Țara Românească – „Liturghierul lui Macarie“ (1508), „Octoihul slavon“ (1510), „Tetraevanghelul slavon“ (1512) – deține o bogată colecție de cărți rare, ediții princeps sau unicate. Tot aici un splendid exemplar din Îndreptarea legii (1652), considerat cel mai vechi cod de legi al Țării Românești. Un exemplar excepțional din colecția Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, se păstrează și la Muzeul Istoriei Culturii și Spiritualității Creștine din Galați. O carte minunată și pilduitoare din vremea cînd normele juridice se împleteau cu legea bisericească. Poate n-ar fi nepotrivit ca aceste piese de reală valoare documentară să facă obiectul studiului la zi pentru parlamentarii noștri măsluitori de legi. (Ruxandra Mihăilă)

● Un milionar rus din Londra secolului XXI îi propune unui refugiat sîrb să îi alcătuiască o bibliotecă unică, plină de rarităţi, lăsîndu-i o sumă mare de bani pe mînă. Ce se ascunde în spatele acestui gest? Fireşte, un om îndrăgostit. Despre asta e vorba în Marele Gorsky al scriitoarei Vesna Goldsworthy, o carte care sper că vă va cuceri. (Cristina Ştefan)

● Antologiile Cel mai mult și mai mult, seniorii și juniorii, din colecția „Cărțile mele“, se lansează la Tîrgul de Carte Gaudeamus, sîmbătă, de la ora 11, la standul editurii Arthur. Două colecții de povești pentru copii, „la temă“, scrise de autori consacrați, dar și de copii talentați, selectați în urma unui concurs național de scriere creativă, continuă seria de antologii care a debutat cu Care-i faza cu cititul? Și o carte pe care eu personal o aștept de multă vreme: Tropice tîmpe de Florin Bican și care se lansează duminică, de la ora 11,45. (Adina Popescu)

● La Tîrgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, invitat de onoare anul acesta e Comisia Europeană. Joi, de la ora 15, la pavilionul european, Mircea Vasilescu moderează o dezbatere despre „Meseriile cărţii“. Invitaţi: Radu Paraschivescu (autor, editor și traducător), Simona Kessler (agent literar), Oana Boca-Stănescu (manager cultural) și Mihai Mitrică (directorul executiv al Asociației Editorilor din România). (Matei Martin)

Foto: adevarul.ro

Mai multe