Antidamblale, Spulberatic, Cincinnati Kid

14 august 2018   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Muzeul Național de Artă al României întredeschide ușa spre un domeniu puțin cunoscut de publicul larg: restaurarea și conservarea. Urmăriți expoziția „Laborator: Restaurarea picturilor vechilor maeștri“! (Matei Martin) 

● Dacă-l găsiți pe undeva, nu ezitați să-l vedeți. E un film pe cît de clasic, pe atît de „tare“, care îi are în rolurile principale pe Steve McQueen și Edward G. Robinson (celebrul actor american de origine română). Cu siguranță ați mai auzit de el și poate l-ați și văzut vreodată. Nu contează. A fost produs în 1965 în regia lui Norman Jewison și se numește Cincinnati Kid. (Andrei Manolescu) 

● Traseul cicloturistic „Drumul Sării – Țara Secașelor“ din zona Sibiului, cu o lungime de 68 km. Urmînd vechiul drum medieval al sării, se traversează sate și așezări cu o bogată încărcătură istorică, dar și bogate păduri de stejar. Ici-colo, ascunse în iarbă, întîlnim orhidee delicate. Pe lacurile din zonă cuibăresc numeroase și variate specii de păsări: corcodelul, stîrcul, rața, nagîțul, lișița. Barza neagră e o curiozitate, dar și insecte rare precum croitorul mare al stejarului. (Ruxandra Mihăilă) 

● „Un om care preferă să uite ca să se salveze.“ Citiţi povestea lui – alcătuită din frînturi de imagini, amintiri, dorinţe, evadări şi presupuneri – în Spulberatic, cel mai recent roman al Ancăi Vieru, apărut la Editura Polirom. (Cristina Ştefan) 

● Sînt cîțiva autori ale căror cărți le consider un cadou personal. Radu Cosașu e unul dintre ei. Anti-damblalele sale, recent apărute la Polirom, m-au bucurat enorm. Am senzația că timpul trece peste textele sale ca peste vinul bun. (Ana Maria Sandu) 

● În perioada 22-31 august, mergeţi la Festivalul Undercloud ca să vedeţi spectacole de teatru independent precum Complet alb (Iași), În umbra marelui plan (Cluj), MaRo (Tîrgu Mureș), sau  Homo Love, Nok! Nok! și Institute of Change. Programul complet este disponibil pe www.undercloud.ro. (Cristina Ştefan)

Mai multe