Anim’est, Fîntîna cinetică, Richard P. Feyerman

29 septembrie 2016   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ
  • Mai e foarte puțin și începe, la București, festivalul internațional de animație Anim’est. Notați-vă datele în agendele telefoanelor, ca nu cumva să-l ratați: 7-16 octombrie. Filmele sînt pe alese. Programul complet aici: http://www.animest.ro/.  (Ana Maria Sandu)
  • Katherine Verdery, profesor la City University of New York, autoare a șase cărți despre România, va primi titlul de doctor honoris causa al Universității Bucureşti, la propunerea Facultății de Sociologie şi Asistență Socială. Ceremonia va avea loc marți, 4 octombrie, de la ora 11, la Sala „Constantin Stoicescu“, Palatul Facultății de Drept. (Matei Martin)
  • Fîntîna cinetică din Drobeta-Turnu Severin, operă a sculptorului Constantin Lucaci, în fapt titlu generic pentru un lanț de astfel de opere de artă monumentală, pe care artistul „le-a compus“, în timp, în locuri devenite de referință: Constanța (1971), Turnu Severin (1979), Vaslui (1981), Reșița (1984), Brăila (trei fîntîni, 1988–1992) și lista ar putea continua cu alte ansambluri monumentale combinate, ridicate în diverse orașe de pe mapamond. Jocul apei proiectate pe pînza de lumină în dansul unduios al tubulaturii de oțel, în care planurile se răstoarnă, alternanța de lumini și umbre preia prim-planul, volumele renasc și dispar înghițite de hău, curbele devin linii frînte pentru ca apoi să se reînscrie pe orbita „începutului“, totul într-o dinamică amețitoare a unui balet modern în aer liber. Dîndu-ți „clipa“ admirării lui, înțelegi deplin profesiunea de credință a artistului: „De ce am fost obsedat în această viață? De redarea inefabilului poetic și filozofic. De sculptura luminii.“ (Ruxandra Mihăilă)
  • „Se întîmplă să am prejudecăţi faţă de telepatie, datorită experienţei mele cu natura, cu fizica. Ştiind că omul e făcut din atomi, ştiind toate sau mare parte din modalităţile în care atomii interacţionează între ei, nu văd să existe o cale prin care manevrele minţii să afecteze nemijlocit un obiect exterior“ – din fascinanta serie de conferinţe ştiinţifice ţinute de Richard P. Feyerman în 1963 la Universitatea din Seattle (înainte să primească Premiul Nobel pentru Fizică în 1965), conferinţe adunate în cartea Sensul tuturor lucrurilor, traducere de Miruna Fulgeanu, Editura Humanitas, 2016. (Marius Chivu)
Mai multe