"Aici Mircea Carp". Nabokov, "O vară foarte instabilă"
● Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine! (Editura Polirom, 2013) e titlul cărţii de memorii a celebrului jurnalist de la Vocea Americii şi Europa Liberă (astăzi în vîrstă de 90 de ani). Cel care a impus publicului românesc cunoscuta formulă din titlu e cineva care are cu adevărat ce povesti. Dintr-o veche familie de vază din Moldova, de boieri şi ofiţeri (familie din care a făcut parte şi omul politic P.P. Carp), Mircea Carp îşi povesteşte copilăria idilică din vremurile interbelice, experienţele ca ofiţer în cel de-al Doilea Război Mondial, atît pe frontul de Est, cît şi pe cel de Vest (perioadă în care a fost rănit şi decorat, l-a văzut pe Hitler şi l-a cunoscut pe Antonescu), activităţile anticomuniste şi arestarea sa de după Război, precum şi lunga şedere în exil, în care a continuat să-şi servească ţara pe cale radiofonică. În calitate de corespondent special, l-a însoţit pe Richard Nixon în vizita sa la Bucureşti, a fost la microfonul Europei Libere în momentele de după cutremurul din 1977, cînd acest post de radio rămăsese principala sursă de informare pentru publicul românesc, s-a întîlnit cu regele Mihai la New York... Cartea nu descrie doar o fascinantă istorie personală, ci reuşeşte să zugrăvească istoria unei întregi generaţii, care a trecut prin multe şi grele încercări. (Andrei Manolescu)
● Vineri, 1 noiembrie, la Sala Palatului, Tom Jones live. 73 de ani, două albume noi, 46 de ani de carieră, „Delilah“, „Mama told me not to come“, „What’s New Pussycat“, „It’s Not Unusual“, „Thunderball“, „She’s a lady“, „Burning Hell“, „Tower of Song“ şi multe, multe altele. Ar mai fi ceva de adăugat? S-ar putea să mai găsiţi bilete. (Adina Popescu)
● Cea mai recentă carte a lui Varujan Vosganian – Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri e ca un roman croit cu materiale diferite. O să vă placă! (Matei Martin)
● Domnişoara Christina, în regia lui Alexandru Maftei, cu Tudor Aaron Istodor, Maia Morgenstern, Ioana Anastasia Anton. Ecranizarea romanului lui Mircea Eliade are premiera joi, 31 octombrie (de Halloween) la Cinema Pro. Alexandru Maftei este şi regizorul comediei Bună, ce faci?, un film altfel – dar în mod plăcut... – decît mainstream-ul. (Iaromira Popovici)
● Un lucru bun al importului de sărbători străine în România: strict legat de Halloween, joi, 31 octombrie, pe TCM – maraton de filme horror. Toate clasice. (Stela Giurgeanu)
● Darul de Vladimir Nabokov (traducere din limba engleză de Veronica D. Niculescu, Editura Polirom), ultima carte scrisă în rusă de acest uriaş scriitor şi a nu ştiu cîta traducere în română din opera lui – eu am un raft întreg, să citesc toată viaţa! (Marius Chivu)
● Vă recomand cu căldură toate secţiile Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti, dar mai ales sediul central din Amzei, unde găsiţi aproape orice carte (românească) vă dă prin cap şi unde serviciile sălii de lectură (periodice, scaner, Internet) au ajuns, în cele din urmă, la un nivel central-european. (Simona Sora)
● De pe 1 noiembrie intră pe ecrane filmul O vară foarte instabilă, în regia Ancăi Damian. Scenariul porneşte de la povestirea cu acelaşi titlu a lui Philip Ó Ceallaigh şi e scris împreună cu scriitorul irlandez. În distribuţie sînt actori români şi străini: Ana Ularu, Jamie Sives, Diana Cavaliotti, Kim Bodnia, iar filmul e vorbit aproape integral în limba engleză. Un proiect ambiţios, o poveste contemporană, mize mari. De văzut. (Ana Maria Sandu)
● Joi, 29 octombrie, ora 19, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, sub titlul deja cunoscut Înapoi la argument, Horia Roman Patapievici îl are ca invitat la discuţie pe Vladimir Tismăneanu. Pînă aici, toate bune. Şi mai bune şi mai interesante devin lucrurile însă, în momentul în care aflăm tema discuţiei: Diavolul în istorie. (Dana Călinescu)