Acasă, Loveless, Teleenciclopedia

17 ianuarie 2018   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

■ Printre atîtea lupte pentru rating, printre atîtea „breaking news“ și reality shows, nu strică să consemnăm acest fapt: Teleenciclopedia – care tocmai și-a înnoit genericul – se difuzează fără întrerupere din mai 1965 pe TVR 1, cînd a fost lansată de Octavian Paler. Azi am spune că seamănă cu ce vedem pe Discovery, National Geographic, History și altele asemenea. Dar e mai veche: de pe vremea cînd nici nu visam la astfel de canale. (Dana Călinescu)

■ Teatrul Excelsior organizează, pînă în luna iunie, cea de-a patra ediție a Concursului „New Drama“, dedicat adolescenților cu vîrste cuprinse între 14 și 18 ani. Dacă aveți o piesă scurtă (într-un act), o puteți înscrie, pînă pe 10 martie, la concurs. Trimiteți textul dramatic însoțit de o scrisoare de motivație la adresa de e-mail secretariat.literar@teatrul-excelsior.ro. Textul cîștigător va fi montat la teatrul Excelsior în stagiunea 2018-2019. (Matei Martin)

■ Cartea Elenei Vlădăreanu, Bani, muncă, timp liber (apărută la sfîrșitul lui 2017, în colecția „Vorpal“, de la Editura Nemira, coordonată de Svetlana Cârstean), e despre ce ne doare pe toți. E manifest, poezie și un bun început pentru o discuție serioasă despre scrisul ca meserie. Ce s-a schimbat de la „scriitorul de vagoane“ din nomenclatorul de meserii pînă azi? (Ana Maria Sandu)

■ Dacă pe 21 ianuarie sînteți pe la Sibiu, puteți participa la evenimentul „100 de oameni de zăpadă, ediția 2017/2018“, de la ora 12, în parcul Sub Arini. Cei o sută vor fi aliniați la vedere și cel mai reușit dintre ei va primi și un premiu. Cu o singură condiție, probabil – să fie zăpadă! (Adina Popescu)

■ Cum bine spune și Victor Morozov, mergeți și vedeți Pororoca (r. Constantin Popescu) și Loveless (r. Andrei Zviaghințev), două filme foarte bune, care pornesc de la dispariția unui copil și redau dramele familiale care urmează, în direcții diferite. (Cristina Ștefan)

■ Albumul de fotoreportaj Acasă (Media DoR) al jurnalistului Radu Ciorniciuc, care spune povestea familiei Enache, ultima familie care a trăit în ceea ce astăzi numim deja Parcul Natural Văcăreşti. Plănuit de Ceauşescu ca lac de acumulare în 1988, fostul cartier Văcăreşti a devenit Groapa Văcăreşti, apoi Delta Văcăreşti, pentru ca recent acest uluitor ecosistem urban să primească statutul de Parc Natural şi să fie protejat prin lege. Gică pescarul, soţia sa şi cei nouă copii ai lor au trăit în acest loc vreme de nouăsprezece ani, după care au fost strămutaţi din baraca lor din deltă la o casă din oraş, unde au fost înscrişi şi la şcoală. Unul dintre cele mai bune reportaje pe care le-am citit în ultimii ani! În plus, profiturile încasate din vînzarea cărţii vor fi direcţionate către organizaţia care administrează fondurile pentru proiectul social „Acasă“, despre care puteţi afla mai multe detalii la www.proiectulacasa.ro. (Marius Chivu)

■ Considerat de specialiști unul dintre cele mai moderne muzee din lume, deschis în aceeași măsură vizitatorului obișnuit, Muzeul „Frédéric Chopin“ din Varșovia impresionează prin asumarea unui remarcabil gest patriotic. Inițiat în anul 1934, deschis oficial în Palatul Ostrogski, pe malul Vistulei, în 1953, muzeul adăpostește în prezent peste 5000 de documente punctînd viața și activitatea compozitorului, în majoritate donații particulare, puse în valoare prin tehnici audio-video de ultimă oră. Dacă pînă a păși pragul muzeului, opera marelui compozitor îți era eventual puțin familiară, după parcurgerea celor 15 săli care reconfirmă valoarea geniului, singurul regret care-ți stăpînește sufletul e de ce la ei se poate… (Ruxandra Mihăilă)

■ De multe ori, anxietatea ne împiedică să acţionăm aşa cum ne-am dori, însă, pentru artişti, ea poate fi şi o sursă de creativitate. Vineri, 26 ianuarie, la 8,30, Svetlana Cârstean vine la întîlnirile Creative Mornings Bucharest să vorbească despre toate acestea. Înscrierea este gratuită, locurile – limitate. Mai multe detalii la www.creativemornings.com/cities/buc. (Cristina Ştefan)

Mai multe