„A World Without Work“, True Detective, Dalida

● Dacă vreţi să ştiţi ce se va întîmpla, inevitabil, şi în Europa/România peste ceva timp în materie de presă şi televiziune „aşa cum le ştiam“, citiţi, în ediţia online a revistei The Atlantic, articolul

. Cititorii şi telespectatorii se mută tot mai mult pe Facebook şi, de la ştiri şi analize, trec la „news-like moments“. (Mircea Vasilescu) 

● Şi, dacă tot aţi intrat pe theatlantic.com, mai citiţi un articol al aceluiaşi senior editor, Derek Thompson:

E foarte aproape momentul în care maşinile îi vor înlocui pe lucrători. „E un lucru bun?“, se întreabă autorul. Citiţi şi veţi afla. (Mircea Vasilescu) 

● Nu rataţi, pe 24 şi 25 iulie, Marele Picnic ShortsUp. În cele două seri, începînd cu ora 18, sînteţi invitaţi la Grădina Botanică din Bucureşti la un festival de scurtmetraje în aer liber. Nu uitaţi să vă luaţi păturile! (Matei Martin) 

● Dacă vă plac călătoriile extreme, dar iubiţi confortul şi nu aveţi spirit de aventură, iată ce puteţi citi vara aceasta pe terasă, cu o limonadă alături:

de Ed Stafford (traducere de Andra Hâncu), povestea tipului care, vreme de doi ani şi jumătate, a parcurs pe jos, în premieră, întreaga lungime a Amazonului; şi

de Peter Zuckerman & Amanda Padoan (traducere de Cornelia Dumitru), povestea singurilor doi şerpaşi supravieţuitori ai expediţiei spre K2-ul himalayan din august 2008 în urma căreia au murit 11 alpinişti. Ambele cărţi au apărut în colecţia „Hexagon – Cartea de călătorie“ a Editurii Polirom. (Marius Chivu) 

● Expoziţia de fotografie

, deschisă sub auspiciile Ambasadei Germane, în parteneriat cu Muzeul Ţăranului Român, readuce în mentalul colectiv pagini inedite din istoria minorităţii germane. E vorba, cu precădere, de istoria aşezărilor germane din Basarabia, din timpul ţarismului pînă în perioada sovietizării, cînd a fost brutal reprimată şi nemeritat uitată. Expoziţia poate fi vizionată la MŢR, pînă la sfîrşitul lunii august. (Ruxandra Mihăilă) 

(sezonul 1), cu Matthew McConaughey şi Woody Harrelson în rolurile principale, m-a prins de la început şi am aşteptat cu sufletul la gură fiecare dintre cele opt episoade. Sezonul 2 a ajuns la jumătate. Şi îl puteţi vedea pe HBO. Nu e la fel de spectaculos ca primul, dar e perfect pentru nişte seri de vară. (Ana Maria Sandu) 

● Pe 18 iulie, la Baza 90 Transport Aerian Otopeni are loc Ziua Porţilor Deschise, un eveniment prilejuit de Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Pe lîngă expoziţiile de tehnică militară, vor avea loc şi zboruri de prezentare cu aeronavele din dotare. Aşadar, dacă v-aţi dorit vreodată să zburaţi cu un avion militar, acum ar fi momentul şi încă mai aveţi timp să vă înscrieţi pînă pe 16 iulie. Există 250 de locuri disponibile pentru publicul de orice vîrstă. (Adina Popescu) 

în regia lui Pete Docter, Ronaldo Del Carmen, cu Amy Poehler, Phyllis Smith, Diane Lane, Kyle MacLachlan (voci), un film de animaţie cu totul special: personajele sînt emoţiile care ne determină modul în care acţionăm – Bucuria, Tristeţea, Frica, Dezgustul şi Furia sînt cele care, undeva în interiorul nostru, pun î n funcțiune un panou de comandă de la care ne sînt gestionate stările şi faptele şi de unde ne este păstrat, cu chiu, cu vai, echilibrul. Un film didactic şi emoţionant, în acelaşi timp. (Iaromira Popovici) 

● În anii ’70 nu-mi plăcea Dalida. Chipul ei mi se părea prea sever. Avea ceva uşor horror sau chiar morbid în viziunea mea de copil, de atunci. Nu m-am mirat prea tare cînd am aflat că s-a sinucis. Aveam senzaţia că a avut mereu moartea prin preajmă. Recent, am văzut un documentar despre ea şi cu ea, la TV5. Mi-am schimbat părerea aproape total. Era o mare artistă. Poate că filmul se va mai relua. E interesant. Unele cîntece ale ei sînt extraordinar de cunoscute. Prea cunoscute, cum ar fi

Unele sună cam depăşit. Dar sînt şi altele pe care nu le-am prea auzit pînă astăzi şi care merită să fie ascultate. Acum, fiţi atenţi însă, că de curînd a apărut şi o Dalida de Focşani. O manelistă. (Andrei Manolescu)

Mai multe