A apărut Jurnalul lui Denis de Rougemont

■ Galeria Galateca prezintă, în perioada 12-22 iunie, expoziţia itinerantă „Art 100. Împreună în Europa. Dialog cultural româno-german“. 23 de artişti români şi 23 de artişti germani își expun lucrările. Apoi, în luna septembrie, expoziţia va fi prezentată la Aachen, în Germania. (Matei Martin)

■ Plantația de nuci din Lazu’ Tomiradului și din Valea Znidii (sat Grid, județ Brașov). Sandu Diducului a săpat 100 de gropi, a cumpărat 100 de puieți, din bănișorii lui (vorbă gridănească de alint) și i-a plantat, tocmai hăt, în pădurea mare… Să tot fie vreo cinci-șase ani în urmă. Desigur, cifra nu are nici o legătură cu omologata centenară. Dar gestul lui singular, uitat de lume și chiar sporovăit de una lume, cum că n-ar fi prea în regulă cu Sănducu, merită includerea în calendarul de onoare, propriu. (Ruxandra Mihăilă)

■ La Humanitas a apărut Jurnalul lui Denis de Rougemont (două volume, al treilea va apărea spre toamnă). Credea într-o Europă federalizată de singurul liant care poate funcționa cu adevărat între toți europenii: cultura de tip creștin, în care persoana și demnitatea ei este fundamentul, iar principiul subsidiarității îi este constitutiv. După ce îl veți citi pe De Rougemont și veți înțelege de ce Eugène Ionesco îl propunea tinerilor aflați în căutarea unui sens al lumii, mă veți înțelege de ce mă tot gîndesc cum să fac să‑l conving pe Jean‑Claude Juncker să‑l citească pe De Rougemont și nu pe Marx. (Sever Voinescu)

■ Două ore de blues american și folclor ardelenesc sau, mai bine zis, concertul Nightlosers din 9 iunie, de la 19,30, la Green Hours, București. (Stela Giurgeanu)

■ Pentru că vine vara şi poate veţi vrea să călătoriţi nu prea departe, recomand cu tărie albumul de peste 500 de pagini de text şi fotografie (realizate inclusiv cu drona) Oraşe în rezumat. Piese din Europa şi istoriile lor de Cătălin D. Constantin (Editura Peter Pan ART), o admirabilă – inclusiv grafic – lucrare de istorie, arhitectură, antropologie culturală şi travel. De fapt, dacă mă gîndesc mai bine, este atît de consistentă încît poate funcţiona nu doar ca ghid, dar şi ca un înlocuitor de călătorii. Stai acasă şi te plimbi prin pieţele Europei. (Marius Chivu)

■ Două remarcabile (şi necesare) integrale poetice din opera unor mari poeţi europeni: Wislawa Szymborska, Versiunea întîmplărilor (traducere de Passionaria Stoicescu şi Constantin Geambaşu, Editura Tracus Arte) şi Giuseppe Ungaretti, O viaţă de om (traducere de Nicoleta Dabija, Editura Paralela 45). Ambele masive opuri beneficiază de prefeţe, note şi tabele cronologice realizate cu pricepere. Şi costă cam cît două pachete de ţigări. (Marius Chivu)

■ Charleston, lungmetrajul de debut al lui Andrei Crețulescu, a intrat pe ecrane. E o poveste sentimentală, învăluită în fum de țigară, cu mai multă muzică decît în filmele românești ale ultimului deceniu. În rolurile principale o să-i vedeți pe Șerban Pavlu și pe Radu Iacoban. (Ana Maria Sandu)

Mai multe