50 cele mai frumoase scrisori de dragoste, Personal Shopper, Feminist(ă), feminişti

26 aprilie 2017   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Jaf cu stil (Going in Style, 2017, Zach Braff), cu Morgan Freeman, Alan Arkin, Michael Caine – un film calm și clasic despre un jaf așijderea, cu trei actori admirabili pe care i-aș putea vedea oricînd în orice. (Iaromira Popovici)

● Kristen Stewart joacă foarte bine în cel mai recent film al regizorului Olivier Assayas, Personal Shopper – o dramă-horror story bizară, dar absolut captivantă. Vă va pune pe gînduri. (Cristina Ştefan) 

● 29 aprilie este Ziua Internaţională a Astronomiei, deci e o ocazie numai bună să staţi cu ochii pe stele. Începînd de la ora 17, la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“ din Bucureşti (str. Lascăr Catargiu nr. 21) va avea loc o serie de evenimente, printre care o expoziţie temporară despre planeta Jupiter, proiecţii de filme şi observaţii astronomice nocturne. (Cristina Ştefan) 

● Feminist(ă), feminişti a prozatoarei nigeriene Chimamanda Ngozi Adichie (traducere de Anca Dumitrescu, Editura Black Button Books) este cea mai mică şi cea mai fermecătoare pledoarie pentru egalitatea dintre sexe. Aproape 50 de pagini de adevăr faţă cu istoria şi cu lumea de azi! (Marius Chivu)

● Foarte bun Le Nouvel Observateur-ul dinainte de alegerile din Franța. „În capul candidaților“ e un material în care cinci scriitori au fost invitați să le facă cîte un portret principalilor pretendenți la funcția de președinte. „Ce e în mintea indecișilor cînd vine vorba despre vot?“ sau „Liberalismul poate să fie de stînga?“ sînt doar două dintre întrebările acestui număr. (Ana Maria Sandu)

● Republica Moldova. Un stat în căutarea unei națiuni, de Matei Cazacu și Nicolas Trifon. O cronică la zi a Moldovei de peste Prut scrisă cu nerv și la cald de doi istorici angajați. Volumul, apărut la editura Cartier, se lansează vineri, 5 mai, la ora 18, la Biblioteca Centrală Universitară din Iași. (Matei Martin)

 ● „Astăzi este a șasea zi de cînd am plecat de lîngă tine și, pe legea mea, mi se pare că a trecut un an“ – Mozart către Constanze; sau Frida Kahlo, sau Napoleon Bonaparte… sau, sintetizînd, 50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile, culese de David H. Lowenherz, o antologie a stilului epistolar al iubirii, apărută la Nemira. Azi, cînd amorul se transmite prin SMS, Facebook etc. etc., savoarea scrisorii de dragoste expediate cu poștalionul devine etalon literar. (Ruxandra Mihăilă)

Mai multe