30 de povestiri adevărate, Disco Titanic, Gaudeamus

16 noiembrie 2016   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● La Editura Paralela 45 a apărut, sub titlul Opera poetică, o antologie din creația Elenei Ștefoi, poet exponențial al optzecismului. Dilema veche recomandă această carte cu explicabil entuziasm. (Redacţia) 

● Între 24-27 noiembrie, ediţia a opta a Festivalului Timişoara Jazz, în Sala Capitol din Timişoara. Capul de afiş este ţinut de legendara trupă Oregon din care (încă) fac parte Ralph Towner şi Paul McCand­less. Pe scena festivalului vor mai urca Gwillym Simcock, David Helbock, Taksim Trio, Joe Jazz Junc­tion, Vlatko Stefanovici Trio, JazzyBIT, Omar Sosa & Paolo Fresu. Sună bine de tot! (Marius Chivu) 

● Cum sună anii ’90? Eu, unul, cred că a Roxette. Radu Pavel Gheo va spune, probabil, că sună ca tur­bofolk de Ceca. În orice caz, dacă încă mai vibraţi la muzica aia, atunci sigur o să vă placă cel mai recent roman al lui Radu Pavel Gheo, Disco Titanic (Editura Polirom, 2016). (Matei Martin) 

● Revista Manuscriptum, editată de Muzeul Național al Literaturii Române, cu un volum incitant pe tema Vasile Drăguț (1928-1987): reevaluarea unei personalități după trei decenii de postumitate; reconfigurarea unei epoci prin proiecție video; reactualizarea unor imperative privind patrimoniul național. Lansare la Tîrgul Gaudeamus, vineri, 18 noiembrie, ora 17. (Ruxandra Mihăilă) 

● 30 de povestiri adevărate se numește cartea publicată recent de jurnalista Liliana Nicolae la editura Casa de Pariuri Literare. Povestirile adevărate sînt, de fapt, reportaje selectate pe care autoarea le-a realizat în ultimii ani și care au fost difuzate la radio sau publicate în Dilema veche. Cartea merită citită nu atît pentru că reportajul e, așa cum se spune de multe ori, o specie pe cale de dispariție în presa românească, cît mai ales pentru umanitatea și intensitatea personajelor prezentate și pentru lumina cu totul specială în care apar locurile vizitate. (Andrei Manolescu) 

● De ceva timp am luat notă de tot felul de oameni dezamăgiţi, vorbind condescendent despre cărţile unor Eco, Pamuk, Roth, Franzen, Dylan sau Cărtărescu. Mă ia ameţeala cînd văd ce standarde au conaţionalii mei! Sper doar ca într-o zi aceşti bieţi creatori să-şi merite şi publicul din România. Pentru cititorii cu pretenţii mai mici, zilele astea la Romexpo se desfăşoară Tîrgul de Carte Gaudeamus, care va fi plin de noutăţi. Ne zărim printre standuri! (Marius Chivu) 

● La cinema, Florence Foster Jenkins, un film regizat de Stephen Frears. O poveste formidabilă, cu o Meryl Streep genială, un Hugh Grant fermecător și sensibil, dar, mai ales, cu un Simon Helberg de neuitat. (Sever Voinescu)

Mai multe