20 de minute cu îngerul, Despre imunitate, Forma ruinelor

21 martie 2018   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Un scriitor columbian, Juan Gabriel Vásquez, și un roman, Forma ruinelor, apărut la Editura Polirom în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari. Pentru că e un amestec de policier și de realism magic care te ia pe sus și te ține cu sufletul la gură. Documentar și ficțiune, într-o țesătură fină. (Ana Maria Sandu) 

● Duminică, 25 martie, ora 18, la ParkLake puteţi asculta „Afrodizzy“, un nou proiect semnat de Luiza Zan şi Iulian Pavelescu, cu muzici de sorginte afro, jazz, funk & soul. (Cristina Ştefan) 

● Săptămîna aceasta, la galeria Borderline Art Space din Iaşi (str. Belvedere 18) s-a deschis expoziția „Composite Studies“ a artistului polonez Gregor Eldarb, expoziție care va putea fi văzută pînă pe 22 aprilie. De asemenea, joi, 22 martie, de la ora 12, Gregor Eldarb va susţine, în Sala Roșie a Facultății de Arte Vizuale și Design (Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ din Iași), un workshop intitulat „Imaginea spațială – spațiul vizual“ şi va realiza o „cercetare-prin-desen“ în urma vizitei observaționale în contextul urban și arhitectural al hub-ului creativ Hubrica. (Marius Chivu) 

● Despre imunitate. Vaccinare; mit, metaforă, responsabilitate. O investigaţie culturală de Eula Biss (autoare-cercetătoare cîştigătoare a National Book Critics Circle Award), carte care prezintă istoria relaţiei omului cu problema imunităţii/vaccinării, o carte deopotrivă plină de referinţe culturale şi date ştiinţifice. Practic, tot ce nu ştiaţi despre vaccin şi n-aţi apucat sau n-aţi avut curajul să întrebaţi. (Marius Chivu) 

● „«I made Steve Bannon’s psychological warfare tool»: meet the data war whistleblower“ este doar unul dintre articolele care arată cum anume au fost folosite datele utilizatorilor de Facebook în jocurile politice de la ultimele alegeri americane – implicarea ruşilor, trucurile psihologice în mediul online ş.a. –, lucruri dezvăluite pentru The Guardian de Christopher Wylie, unul dintre tinerii care au lucrat la Cambridge Analytica, sub îndrumarea lui Steve Bannon, fără să-şi dea seama cum vor transforma lumea: https://www.theguardian.com/news/2018/mar/17/data-war-whistleblower-christopher-wylie-faceook-nix-bannon-trump. (Cristina Ştefan) 

●„«Ucenicul ales» – adică însemnat de glorie.“ Intuiția nu mai puțin celebrei artiste Cella Delavrancea va fi pe deplin confirmată de prodigioasa carieră muzicală pe care maestrul Dan Grigore o va derula pe parcursul a șase decenii. Joi, 22, și vineri, 23 martie, la ora 19, sub cupola Ateneului, celebrul pianist va concerta sub bagheta prietenului său, și al nostru, dirijorul Misha Katz. Concertele marchează o dublă aniversare din cariera muzicală/biografia marelui muzician: 60/75. (Ruxandra Mihăilă)

● Nu trebuie să fii neapărat înger ca să ajuți pe cineva, dar trebuie să ai mult noroc ca să nu fii judecat pentru asta. 20 de minute cu îngerul – premiera de la Teatrul de Comedie, în regia lui Felix Alexa, un spectacol ca o bijuterie. (Stela Giurgeanu)

Mai multe