19-21 octombrie: „Conferințele Dilema veche”, din nou la Cluj-Napoca, din nou la UBB
Între 19 și 21 octombrie 2021, vor avea loc la Cluj-Napoca Conferințele Dilema veche, organizate de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și revista Dilema veche, cu susținerea Consiliului local și Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Conferințele Dilema veche sînt un proiect itinerant, cu ediții în Arad, Timișoara și, pentru a doua oară deja, Cluj-Napoca. Pentru noi, este o mare bucurie să revenim în cel mai important centru cultural al Transilvaniei, unde gazdă ne va fi Universitatea Babeș-Bolyai.
Tema ediției clujene a Conferințelor Dilema veche este Despre dreptate și cum se împarte. Teorii, păreri, nevroze.
Motivația acestei teme, pe care o socotim extrem de actuală, este următoarea:
„Dacă asculți atent zgomotul cacofonic al libertății noastre, constați imediat că societatea în care trăim este împătimită de dreptate. Tot românul cere dreptate! Atît de împătimită e lumea românească după dreptate, încît observăm lesne că ceea ce pare drept unuia, îi pare nedrept celuilalt. Dar această polarizare nu descurajează pe nimeni și fiecare continuă să caute, în felul său, dreptatea. Unii privesc după dreptate spre judecători și instituțiile judiciare, alții înalță ochii la Cer, alții cer Guvernului să implementeze politici ale justiției sociale, dar sînt și dintre cei care înțeleg că-și pot face dreptate doar cu mîna lor, după cum nu puțini sînt resemnați, crezînd că dreptate nu se poate face nicicum.
Această ediție a Conferințelor Dilema veche convoacă în jurul temei dreptății specialiști din mai multe domenii: juriștii, desigur, vor avea un cuvînt important, dar vom asculta ce ne spun despre dreptate și psihologi, politologi, teologi, ba chiar și filologi.
Fără pretenția de a livra soluții definitive, această ediție a Conferințelor Dilema veche pune problema dreptății din mai multe unghiuri și speră să vă provoace să gîndiți mai departe, pe cont propriu. Acesta este, de altfel, spiritul revistei Dilema veche. Ce sperăm, doar, este să stimulăm trecerea lumii românești de la nevroză la părere și mai apoi la teorie, în privința dreptății.” (Sever Voinescu, redactor-șef al revistei Dilema veche)
Invitații confirmați ai celei de-a doua ediții clujene a Conferințelor Dilema veche sînt: prof. Daniel David (Universitatea Babeș-Bolyai), prof. Valeriu Stoica (Universitatea din București), prof. Iulia Motoc (Universitatea din București), prof. Radu Catană (Universitatea Babeș-Bolyai), prof. Adrian Papahagi (Universitatea Babeș-Bolyai), conf. Dan Popescu (Universitatea Babeș-Bolyai), conf. Ruxandra Ivan (Universitatea din București), conf. Alin Tat (Universitatea Babeș-Bolyai), Mihai Popa (E.ON România), Ștefan Botezatu (avocat), Justin Anghel (avocat). Moderatorul evenimentelor din program va fi, ca de obicei, Sever Voinescu.
Formatul evenimentului include conferințe, dezbateri și dialoguri publice, într-un format hibrid, cu prezența multora dintre invitați în Sala Club, dar și invitați cu care se va dialoga online.
Programul complet al Conferințelor va fi comunicat de organizatori în următoarele zile. Evenimentele vor fi transmise live pe canalul de YouTube Dilema veche și pe paginile de Facebook ale organizatorilor și partenerilor. Publicul va avea acces la Sala Club a UBB pe bază de invitație și rezervare, cu respectarea condițiilor sanitare în vigoare la data programată a evenimentelor.
***
Conferințele Dilema veche sînt organizate de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și revista Dilema veche.
Finanțatori principali: Consiliul local și Primăria Municipiului Cluj-Napoca
Parteneri: Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Istorie și Filosofie, Star UBB
Sponsori: ACT Botezatu Estrade Partners, E.ON, Grup West - dealer Opel și Autonom