15 ani de Taxi, concert Sarmalele Reci, "Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?"
● Dacă vă plac cărţile „pentru copii şi rafinaţi“, încercaţi volumul colectiv Cui i-e frică de computer? (coordonator Liviu Papadima, ilustraţii de Irina Dobrescu, Editura Arthur) în care douăzeci de scriitori de toate vîrstele (printre care şi dilematici ca Ana Maria Sandu şi subsemnatul, alături de Florin Bican, Fanny Chartres, Florin Dumitrescu, Ion Manolescu, Călin-Andrei Mihăilescu, Ioana Nicolaie, Ioana Pârvulescu, Vlad Zografi ş.a.) au scris povestiri inspirate de tehnologie. Dar nu numai. (Marius Chivu)
● Un dosar foarte interesant despre Ucraina publică Eurozine, reţeaua revistelor culturale europene (www. eurozine.com). Sigur, s-au scris multe despre Ucraina în ultima vreme; dar în dosarul din Eurozine (intitulat „Euromaidan in focus“) sînt cîteva articole scrise de autori ucraineni, la care altminteri nu prea avem acces. E interesant chiar şi faptul că unii dintre ei s-au înşelat profund, precum Mikola Riabciuk, un important şi respectat intelectual. Într-un articol publicat pe 26 februarie, cu doar cîteva zile înainte ca ruşii să intre în Crimeea, Riabciuk scria: „Cea mai mare ameninţare la adresa revoluţiei nu vine de la Moscova sau de la separatismul din Crimeea, sponsorizat de Kremlin. Nici de la grupurile de extremă dreaptă. Cea mai mare ameninţare vine din altă parte – de la vechile obiceiuri politice şi de la vechile reţele ale băieţilor care au pus la punct scheme sofisticate de corupţie...“ Deocamdată, ameninţarea dinspre Moscova e reală şi imediată. Cea a corupţilor „de stil vechi“ se amînă un pic.... (Mircea Vasilescu)
● Fiţi cu ochii pe ArtXpert Fine Art Gallery. Joi. Pe 6 martie (Vă mai amintiţi? Preluarea puterii de către comunişti prin guvernul Petru Groza!) se deschide expoziţia „Diktator“: o ilustrare a ferocităţii ideologiilor şi regimurilor totalitare prin imagini şi portrete ale dictatorilor care le-au încarnat. (Matei Martin)
● În luna martie, trupa Taxi împlineşte 15 ani. Aniversarea va fi sărbătorită împreună cu fanii în spectacolul „Taxi – 15 ani“, care va avea loc pe 17 martie, la Sala Palatului. Cu această ocazie, trupa lansează albumul 15, care conţine... 15 piese, în acelaşi stil inconfundabil. (Cristina Ştefan)
● Ascultaţi joi, 6 martie, de la ora 19 la ora 20,30, la Radio România Muzical (şi pe www.romania-muzical.ro), interviuri cu pianista Sînziana Mircea şi violoncelistul Adrian Naidin, doi tineri interpreţi care au apărut recent în lista celor 100 de nume „pun ţara în mişcare“, alcătuită de revista Foreign Policy România. Dacă încep să (re)apară muzicienii pe astfel de liste e un motiv în plus să ascultaţi Radio România Muzical. (Mircea Vasilescu)
● Pînă pe 30 martie, Teatrul Ţăndărică din Bucureşti organizează, alături de Asociaţia „Suport Medical Activ“ din Galaţi şi Şcoala Centrală din Bucureşti, campania „Împarte din suflet! Donează haine“ – o campanie menită să strîngă cadouri de Paşti pentru copiii săraci din judeţul Galaţi. (Stela Giurgeanu)
● Pentru doamne, domnişoare şi domnişori, Sarmalele Reci vor concerta la Clubul Ţăranului Român, sîmbătă, 8 martie, de la ora 22 – „Dacă n-ai fi tu…“ De data aceasta cu noi sonorităţi, exclusiv în variantă acustică, cele mai populare şlagăre samaliste, uşor de fredonat de toată lumea pînă tîrziu în noapte. (Adina Popescu)
● Merlot-ul Distinctis, produs de 1000 de chipuri. Un vin deloc ieftin, dar cu un gust special (aduce şi a prune, şi curmale). Cred că e cel mai bun vin roşu din ultimul timp. (Iaromira Popovici)
● Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?, de Cătălin Ştefănescu, după romanul Moromeţii de Marin Preda, cu: Marcel Iureş şi George Mihăiţă, regia: Alexandru Dabija, cea mai nouă premieră a Teatrului ACT, un spectacol în două personaje, Moromete şi Cocoşilă, care seamănă cu ce-ar fi scris Beckett dacă ar fi trăit în România. (Luiza Vasiliu)
● Un filmuleţ de 8 minute, realizat de Christine Rabette, poate fi văzut pe YouTube (www.youtube.com/watch? v=YdQnuqFlD7U). E un fel de experiment recomandabil celor stresaţi, deprimaţi sau pur şi simplu aflaţi într-o dispoziţie mohorîtă. Chiar şi cei veseli se vor înveseli şi mai tare văzîndu-l. Poate că deja îl ştiţi, dar nu vă spun mai multe detalii. (Andrei Manolescu)