Desenele Prozatorului

20 ianuarie 2015   La zi în cultură

De ce o expoziţie cu desenele lui Gheorghe Crăciun?

În cercul său de apropiaţi, Gheorghe Crăciun era cunoscut ca un fotograf pasionat, preocupare evidentă şi în proza sa, în care adeseori recurge la termeni din limbajul tehnicii fotografice. Latura lui mai puţin cunoscută cititorilor este cea a omului pasionat de desen şi de fotografie, de pictură şi de muzică. Aşa se face că a inclus, în volumul de proză autobiografică Mecanica fluidului, mai multe desene şi fotografii, pe care le numea „elemente non-textuale“. Pornind de la această pasiune definitorie pentru identitatea lui, toate copertele cărţilor lui Gheorghe Crăciun sînt ilustrate cu desenele lui originale, iar lansarea seriei de autor de la Editura Polirom este dublată de expoziţia itinerantă „15 desene originale“, unde apar doar cîteva din numeroasele lucrări aflate în arhiva scriitorului.

Ce materiale inedite conţine arhiva?

În manuscris, există volumele sale de poezie din anii ’70, nepublicate: Legi de mişcare, Legi de supravieţuire, Sintaxă, Fenomenologia percepţiei, precum şi mai multe cărţi de eseuri: Lentila sferică, Operaţii pe cărţi deschise, Mono-stereo, Sisteme de referinţă, Puncte de fugă. Mai există un dosar care cuprinde primele trei romane ale sale, pe care scriitorul intenţiona să le republice într-o singură carte, sub titlul Oglinda spartă, modificînd complet ordinea textelor incluse.

Ce va cuprinde seria de autor?

Seria de autor reuneşte atît lucrările de proză, eseistică, publicistică, teorie şi critică literară deja consacrate, cît şi volume inedite, rămase în manuscris. Din arhiva Crăciun vor fi scoase la lumină mai multe lucruri inedite: texte, desene, fotografii, corespondenţă şi interviuri.

Expoziţia „15 desene originale ale prozatorului Gheorghe Crăciun“ va fi deschisă, toată luna ianuarie, în ceainăria Librăriei Cărtureşti Verona.

a consemnat Marius CHIVU

Mai multe