del Toro în Time

15 septembrie 2011   La zi în cultură

TIME, septembrie 2011 

Scriitorul şi regizorul mexican Guillermo del Toro este intervievat de revista TIME:

„Aţi crescut în Mexic în timpul unui război împotriva cartelurilor drogurilor; de ce nu faceţi un film despre asta?

Nu sînt un regizor care să vorbească direct despre politică, fără a spune o fabulă sau o parabolă. Nu-mi stă în fire, iar genul horror oricum este un gen foarte politic. Dar oricum nu mă mai pot întoarce în Mexic ca regizor din cauza răpirii tatălui meu. Un film turnat acolo ar fi o aventură mult prea expusă şi nu-mi permit să risc.

Tatăl dvs. a fost răpit pentru răscumpărare şi ţinut prizonier timp de 72 de zile. Trebuie să fi fost îngrozitor.

A fost. Este. În fiecare zi, în fiecare săptămînă se întîmplă cîte ceva care îmi aminteşte că trăiesc într-un exil involuntar. Dar să vorbesc despre viaţa mea în filmele mele este treaba unui alt tip de povestitor decît acela care sînt eu. Ca om, răpirea aceasta mi-a definit viaţa. Ca povestitor, încerc să mă definesc pe mine.

Spuneţi că genul horror este inerent politic. Cum aşa?

Asemenea multor basme, şi genul horror are două aspecte. Unul este pro-instituţional, care este cel mai comun tip de basm: nu umbla prin pădure şi întotdeauna ascultă de părinţi! Celălat tip de basm este complet anarhic şi anti-establishment.

Aveţi o casă separată de familie, numai pentru cărţile, posterele, arta şi filmele dvs.

Cînd eram mic visam să am o casă cu pasaje secrete şi o cameră în care să plouă 24 de ore pe zi. La ce bun să ai 40 de ani dacă nu-ţi poţi îndeplini ceea ce visezi de la 7 ani?!

Ce-a zis soţia dvs. despre asta?

A fost fericită. Cînd ai 7 ani, mama îţi aruncă revistele de benzi desenate. La 40 de ani ar trebui să fii în stare să eviţi asta."

Mai multe