„Cum să transformi spaţiul locativ într-un spaţiu primitor“
De curînd a avut loc „vernisajul“ Scării de Bloc B, din I.C. Brătianu 44, Bucureşti, o primă parte a proiectului pilot: „Remodelarea spaţiului comun la bloc“. Cum v-a venit ideea?
De cînd mă ştiu am locuit la bloc şi am crescut cu spaţiul anost, impersonal, cu acele cutii poştale gri care m-au „urmărit“ oriunde m-am mutat. Am iniţiat acest proiect din dorinţa de a transforma spaţiul locativ într-un spaţiu primitor, cu elemente estetice care să facă referinţă la reperele culturale ale cartierului. Şi pentru ca spaţiul să aibă cu adevărat o notă umană, patru artişti selectaţi prin concurs din cadrul Universităţii de Artă au lucrat timp de cîteva zile pentru a surprinde vizual valorile trecutului.
A fost greu să-l demaraţi şi să găsiţi finanţare?
Proiectul a obţinut finanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional, în urma unui concurs naţional de proiecte – o competiţie strînsă, în care au fost înscrise peste 200 de proiecte.
Locatarii din str. I.C. Brătianu nr. 44, scara B din zona Centrului Vechi din Bucureşti au fost norocoşi. În ce fel intenţionaţi să continuaţi acest proiect?
Proiectul propune realizarea unui ghid online şi a unor materiale foto-video, privind dinamica reamenajării, adresate celor care locuiesc la bloc, care oferă informaţii şi soluţii simple şi originale de reamenajare a spaţiilor locative puţin costisitoare. Astfel, încurajăm oamenii să transforme spaţiul locativ din proprie iniţiativă. Viitorul proiectului s-ar putea contura, totodată, în cadrul unui program coerent, subvenţionat parţial sau integral de către autorităţile locale, într-un format similar cu programele de reabilitare termică. Diferenţa ar fi aceea că, în acest tip de program, costurile sînt simbolice, mai ales că studenţi de la facultăţile cu profil de arhitectură, design şi artă decorativă pot fi cooptaţi, prin parteneriat, să realizeze stagii de practică.
Minodora Cerin este managerul proiectului „Remodelarea spaţiului comun la bloc“. Mai multe puteţi afla pe www.scaradebloc.ro.
a consemnat Ana Maria SANDU