Cultură & consultare

23 decembrie 2015   La zi în cultură

Î n urmă cu ceva mai mult de o lună, pe 18 noiembrie, la puţin timp după învestirea noului Guvern, am lansat, dintr-un interes pur jurnalistic, o consultare pe Facebook cu privire la misiunea şi urgenţele Ministerului Culturii. Am invitat să răspundă cîțiva artiști și manageri culturali independenți, oameni activi, care se străduiesc să-și facă meseria în condiții destul de vitrege: un buget redus, condiții netransparente de acordare a fondurilor de către Minister și, în general, o instabilitate a politicilor culturale (numai în ultimii trei ani am avut șapte miniștri). Domnul Vlad Alexandrescu, de abia numit ministru, a reacţionat prompt la apelul meu, invi­tînd grupul constituit ad-hoc să formuleze propuneri concrete. A fost o surpriză plăcută și pentru mine, și pentru cei care se apucaseră între timp să reflecteze la cele cîteva întrebări lansate în eter. Evident, sensul inițiativei s-a schimbat odată cu intervenția neașteptată a ministrului: demersul jurnalistic s-a transformat pe nesimțite într-un soi de consultare publică pe tema măsurilor urgente pe care ar trebui să le adopte Ministerul.

Grupul format din oameni activi în diverse domenii s-a întîlnit de trei ori într-o sală pusă la dispoziție de Minister. Fără a avea o agendă bine precizată de la început, s-au conturat niște direcții majore de acțiune: e vorba despre chestiuni deja cunoscute și semnalate reprezentanţilor Ministerului în ultimii ani prin diverse scrisori deschise („Manifestul pentru cultură vie“, „Apelul pentru competenţe în instituţiile publice de cultură“, dar și altele): transparenţă decizională, simplificarea procedurilor, debirocratizare, competiţie deschisă pentru posturile din Minister și din instituțiile subordonate etc. Sînt chestiuni de principiu, care țin de buna guvernare și care privesc comunitatea culturală în ansamblu, dincolo de interesele specifice. A rezultat un document de poziție intitulat (poate prea pompos) „Agenda de priorități pentru Ministerul Culturii. Propuneri realizate de un grup informal de operatori culturali și artiști“. Grupul care a înaintat această scrisoare poate nu e reprezentativ, dar propunerile avansate sînt, cu siguranță, reprezentative. 

P rintre altele, e vorba de: asumarea de către Ministerul Culturii a strategiei 2014-2020 şi asigurarea bazei sale legale de aplicare printr-o Hotărîre de Guvern; corectarea menţiunilor din noul cod fiscal, aplicabil din ianuarie 2016, prin care contractele de drepturi de autor sînt asimilate la nivelul contractelor de muncă din punctul de vedere fiscal, fără a oferi aceleaşi drepturi (diurnă, cheltuieli de cazare şi transport etc.); statutul artistului; crearea unei linii de cofinanţare transparente multi-anuale pentru proiectele europene care au obţinut deja o cofinanţate prin programele Uniunii Europene (Europa Creativă, Orizont 2020); creşterea gradului de transparenţă a Ministerului Culturii şi a instituţiilor subordonate; reducerea birocraţiei la nivelul sectorului cultural; dezvoltarea infrastructurii sectorului cultural printr-un program special de achiziţii de spaţii; creșterea graduală a bugetului Culturii astfel încît în anul 2021 (în care România va avea o Capitală europeană a culturii) să ajungă la 1% din PIB. Și altele.

A m participat şi eu, săptămîna trecută, alături de o parte a grupului care a formulat aceste revendicări, la o primă întîlnire cu dl Vlad Alexandrescu şi cu echipa lui de consilieri. A fost o întîlnire bună – animată, uneori polemică, dar, una peste alta, constructivă. Am apreciat deschiderea dlui ministru şi preocuparea sa pentru a schimba lucrurile. Cu unele dintre problemele semnalate era deja la curent. Ne-a asigurat, totodată, că anumite chestiuni cuprinse în document sînt deja în lucru. Nu ştiu cît poate face un ministru tehnocrat al culturii într-un guvern tehnocrat, dar, oricum, chiar şi numai faptul că are această disponibilitate pentru dialog e un semn bun. Şi nu e doar o chestiune de conjunctură: a spus că vrea să permanentizeze cumva acest dialog, să-l structureze, să-l oficializeze printr-un soi de Forum al culturii vii – ceea ce sună deja foarte bine. Dar aproape la fel de util ca acest Forum al culturii vii mi se pare instituirea unui mecanism de monitorizare (și raportare) cu privire la acțiunea Ministerului. 

Mai multe