„CUCA, un festival utopic“

23 iulie 2014   La zi în cultură

Care e povestea Centrului Cultural Cîrţişoara?

E un proiect iniţiat în 2010, după o cercetare a patrimoniului rural din zonele montane ale Transilvaniei şi Olteniei, care a devenit, în ultimii doi ani, o platformă socială aptă să antreneze restauratori, arhitecţi, antropologi, peisagişti, artişti, meşteri, studenţi din ţară şi din străinătate. Proiectul este localizat în comuna Cîrţişoara, judeţul Sibiu, la marginea rezervaţiei naturale Bîlea. În perioada 2010-2013, în CCC au fost relocate patru case de lemn abandonate, cumpărate din sate din Apuseni şi împrejurimi.

Ce presupune acest proces?

Demontarea şi restaurarea unei case de lemn se desfăşoară pe o durată de patru-şase luni. În fiecare an, în perioada mai-octombrie, grupe formate din 25-35 de voluntari, studenţi, masteranzi sau tineri profesionişti din ţară şi din străinătate participă la un stagiu de formare în tehnici şi practici constructive specifice arhitecturii de lemn, sub îndrumare specializată. Centrul Cultural Cîrţişoara e un proiect de cercetare. Dar şi un model — utopic, ne place să glumim uneori — de acord între două lumi, cea tradiţională şi cea contemporană. Ceea ce va deveni şi Festivalul CUCA.

Ce vrea să fie acest festival?

Un program în care se amestecă muzica de fanfară ţărănească (Fanfara Ciocârlia) şi field recording-ul (Sillyconductor), experimentele sonore psihedelice (Nu & Apa Neagră) şi instalaţiile artistice (Monotremu), jazz-ul (Maria Răducanu) şi meseriile pe cale de dispariţie, banda desenată (Librăria Jumătatea Plină) şi video art-ul (Dreamrec). 

Ovidiu Daneş este coordonatorul Centrului Cultural Cîrţişoara, care va organiza prima ediţie a Festivalului CUCA, în perioada 29-31 august. 

a consemnat Marius CHIVU

Mai multe