„Cu Alex. Leo Şerban nu am vorbit niciodată“

19 noiembrie 2014   La zi în cultură

Ce înseamnă această bursă pentru dumneavoastră?

Cînd eram în liceu şi mă gîndeam că mi-ar plăcea să scriu despre filme, singurii trei critici de cinema pe care îi citeam constant erau Andrei Gorzo, Mihai Chirilov şi Alex. Leo Şerban. Cu Andrei sînt acum coleg la UNATC şi e unul dintre prietenii mei cei mai dragi, iar cu Mihai cred că sînt din ce în ce mai apropiat. Cu Alex. Leo Şerban nu am vorbit niciodată, deşi am stat la un moment dat la aceeaşi masă, împreună cu vreo zece alţi oameni. Mi-a fost jenă să îl abordez, aşa cum ni se întîmplă probabil multora dintre noi cu cei pe care îi admirăm, cu atît mai mult dacă au fost importanţi într-o perioadă de formare, cînd tendinţa de idealizare a modelelor e mai mare. De aceea, Bursa „Alex. Leo Şerban“ este pentru mine un moment foarte important şi e puţin probabil să fie egalat vreodată – poate doar o ipotetică Bursă „Truffaut“ ar putea-o face, din aceleaşi considerente.

Aţi mai fost la New York? Ce vă doriţi să vedeţi?

Nu am fost niciodată la New York pînă acum. De fapt, nu am mai ieşit niciodată din Europa. Ca să fiu sincer, în ultima vreme, sînt atît de prins de dimineaţa pînă noaptea, încît cel mai probabil mă voi concentra asupra oraşului la faţa locului. Aşa că momentan habar nu am ce vreau să vizitez, dar ştiu sigur că voi bate drumurile în lung şi-n lat.

Scrieţi despre cinema, predaţi la facultate, dar aţi şi jucat în scurtmetrajul lui Adrian Sitaru – Artă. Aţi repeta experienţa, s-a schimbat ceva?

S-a schimbat ceva, dar nu neapărat în raport cu profesia de critic, ci cu cea de viitor cineast, în care vreau să mă transform la un moment dat. În această perspectivă mi-am şi dorit, în primul rînd, să particip ca actor la filmul Artă, deoarece speram că voi afla pe pielea şi mintea mea cum funcţionează relaţia actori – regizor şi actor – actor. Şi, timp de două luni, asta s-a şi întîmplat.

Andrei Rus este critic de film şi cîştigătorul Bursei „Alex. Leo Şerban“, acordată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Romanian Film Initiative.

a consemnat Ana Maria SANDU

Mai multe