Columb a fost polonez?

27 ianuarie 2011   La zi în cultură

● Newsweek Polska, 11 ianuarie 2011  

Nu e bine să avem prea multe certitudini despre politica americană: o hiperputere (re)acţionează adesea imprevizibil, agenda e încărcată iar strategiile se adaptează din mers, în funcţie de context. Şi istoria poate fi un teren instabil: cea americană, de pildă, e plină de secrete şi de teorii ale conspiraţiei. Există însă cel puţin o certitudine: că America a fost descoperită de Cristofor Columb, un navigator care căuta de fapt calea spre Asia. Scrie în toate manualele de istorie (deci e adevărat!). Dar nici asta nu mai e o certitudine...

„Cristofor Columb a fost polonez?“ se întreabă Newsweek Polska, într-un articol care rezumă teoria istoricului portughez Manuel Rosa. Acesta susţine că descoperitorul Americii nu a fost fiul unui ţesător din Genova, ci al regelui polonez Vladislav al III-lea, care nu s-a luptat cu turcii în Bătălia de la Varna (1444), aşa cum se spune adesea, ci „după ani de pribegie“ şi-ar fi găsit refugiu pe insula portugheză Madeira, unde era cunoscut sub numele de Henrique Alemao. Rosa susţine de asemenea că este foarte probabil ca pe acele meleaguri să se fi născut Columb. „Sînt multe indicii care arată că soţia lui Henrique Alemao se numea Annes de Sa Colona, iar numele pe care şi l-a luat Cristofor cînd a ajuns în Spania a fost Colón – sună asemănător, nu-i aşa?“ Rosa mai adaugă şi că Alemao avea, precum Cristofor, „părul roşcat, ochii albaştri şi pielea albă, caracteristice popoarelor din Nordul şi Estul Europei“ – notează Newsweek Polska citată de presseurop.eu. 

Acum, că s-a clarificat şi originea lui Cristofor Columb, am putea poate să ne revizuim istoria şi, odată cu ea, şi raporturile cu SUA. Carevasăzică nu doar noi i-am aşteptat pe americani să ne scape de comunism, ci ei – indigenii de pe acel continent încă necunoscut – au aşteptat un est-european să vină să-i civilizeze.

Mai multe