Cinci ani de poezie

31 iulie 2013   La zi în cultură

„Este dovedit că omenirea nu se poate debarasa de poezie, ea există de mii de ani, nu de puţine ori i s-a cîntat prohodul şi, dacă Dumnezeu a murit de mai bine de un secol, poezia continuă să trăiască. Dacă oamenii nu ar avea nevoie de un festival de poezie, nu s-ar face, pur şi simplu. Omenirea extirpă fără milă tot ceea ce nu-i mai e necesar. Au dispărut caleaşca, gramofonul, casetele audio, dinozaurii, corsetele, dar poezia a rezistat“, afirma recent, chiar în Dilema veche, scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, unul din organizatorii Festivalului Internaţional de poezie şi muzică de cameră „Poezia e la Bistriţa“, desfăşurat în perioada 18-21 iulie.

Ediţia de anul acesta, a cincea, a festivalului al cărui director este Gavril Ţărmure, a fost prima cu participare internaţională. Prozatorul invitat de poeţi anul acesta a fost Attila Bartis din Ungaria, iar fotograful Cosmin Bumbuţ şi-a lansat în premieră, la Bistriţa, albumul de fotografii Bumbata (Editura Punctum), realizat cu imagini din penitenciarul de la Aiud.

În cele trei seri de lectură, au urcat pe scena Centrului Multicultural Sinogoga din Bistriţa, pe scena de la Tăşuleasa Social sau în Galeria Plan B, nu mai puţin de 18 poeţi, dintre care cinci străini: Enrique Noqueras (Spania), István Kemény (Ungaria), Jan Mysjkin (Belgia), Henrik Nilssson (Suedia) şi Vladimir  –Durisic (Serbia). Traduceri în română şi engleză ale poemelor proiectate pe ecran, lansări de carte, discuţii cu prozatorul invitat, recitaluri de muzică de cameră (cu, printre alţii, Răzvan Suma şi Ştefan Horvath) sau folclorică (Ion Pop şi Grupul de la Iza) – tot atîtea momente bune ale acestui festival a cărui calitate creşte, în mod vizibil, de la an la an.

În continuare, publicăm două texte despre evenimentele şi atmosfera ediţiei din acest an, texte semnate de Anca Fronescu şi Adela Greceanu. (M. C.)

Foto Karina Ciuruş

Mai multe