Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații – conferință NEC

6 martie 2023   La zi în cultură

Colegiul Noua Europă are deosebita plăcere de a vă invita la conferința Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații, pe care compozitorul Dan Dediu o va susține joi, 9 martie 2023, la ora 17:00. Evenimentul va avea loc în format hibrid: în persoană, la sediul Colegiului (strada Plantelor 21, sector 2, București) și online via Zoom.

Datele de conectare Zoom:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/81659086332?pwd=UXd6WngwZlBnNHpZQUZRMWRVWlU5dz09

Meeting ID: 816 5908 6332

Passcode: 812482

Ce face muzica clasică cu mintea noastră?

La întrebarea de mai sus se propun cîteva răspunsuri deschise comentariului:

1. ne desenează virtual o hartă de relief a timpului;

2. ne distribuie în rolul principal al filmului audiției interioare;

3. ne aruncă în brațele viitorului cu un bagaj virtual de reflexe existențiale.

În acest sens, ascultarea concentrată a muzicii clasice poate fi înțeleasă și ca o formă subtilă de artă marțială. Argumentații și demonstrații pianistice vor completa traseul ideatic al discursului.

Dan Dediu (n. 1967) a studiat compoziţia la Bucureşti cu Ştefan Niculescu şi Dan Constantinescu, iar la Viena cu Francis Burt. A compus peste 180 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale: 5 simfonii şi alte 20 piese pentru orchestră, 11 concerte (saxofon, violă, vioară, pian, violoncel, trombon, chitară, dublu concert pentru vioară, violoncel, triplu concert pentru flaut, clarinet, violoncel, triplu concert pentru vioară, violoncel, pian), 7 cvartete de coarde, muzică de cameră în diferite formaţii, muzică pentru pian, coruri, cinci opere (Post-ficţiunea, Münchhausen, Eva!, O scrisoare pierdută, D’ale Carnavalului) și o ConcertOperă (Wagner Under). Este laureat al mai multor premii naţionale şi internaţionale de compoziţie și a coordonat în calitate de director artistic festivalul Săptămîna Internațională a Muzicii Noi (în 1999, 2001, 2007, 2008, 2016-2023). Dan Dediu este profesor de compoziţie, director artistic al ansamblului Profil, iar între 2008-2016 a fost rectorul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. De asemenea, este doctor honoris causa al Universității de Arte „George Enescu” din Iași, al Universității din Craiova și al Academiei de Muzică, Teatru și Arte plastice din Chișinău. În iunie 2022 a fost ales Președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Colegiul Noua Europă (NEC) este primul institut independent de studii avansate în domenii ale disciplinelor umaniste şi sociale din România, fondat de scriitorul Andrei Pleșu.

În momentul fondării, în anul 1994, Colegiul își propunea să răspundă nevoilor cercetătorilor români, oferindu-le condiții de lucru comparabile cu cele existente pe plan internațional și totodată un mediu care să încurajeze schimbul de idei și dezvoltarea contactelor academice internaționale. Acestea sînt și astăzi principalele obiective ale Colegiului, ale cărui programe de burse se adresează întîi de toate cercetătorilor din România. În cursul anilor, acestora li s-au alăturat bursieri din întreaga lume, al căror număr este în creștere.

Bursierii Colegiului Noua Europă provin din diverse domenii de cercetare din cadrul științelor umaniste și sociale (antropologie culturală și socială, arheologie, studii culturale, economie, etnologie, istorie, istoria și filosofia științei, drept, literatură, studii medievale, muzicologie, filosofie, științe politice, psihologie, religie, sociologie). Compozitorul Dan Dediu a fost bursier NEC în anul academic 1997/1998 cu tema de cercetare The Aesthetics of Musical Imagery.

Mai multe