Cărucioare de supermarket în gura lui Trump

1 februarie 2017   La zi în cultură

În ziua în care aeroporturile erau pline de imigranți și refugiați opriți la graniță dintr-un gest din pix al lui Trump care s-a gîndit că diversitatea și toleranța sînt terorism pentru America, cînd feed-urile de știri explodau și lumea se pregătea să iasă în stradă, cîteva zeci de „idioți“ alergau prin Brooklyn, New York, costumați trăsnit, împingînd cărucioare de supermarket personalizate în toate felurile. Evenimentul se numește Idiotarod și e o cursă anuală pe echipe, unde participanții aleargă din bar în bar, unde au de rezolvat tot felul de probe haioase. Cumva, am ajuns parte dintr-o echipă, Intergalactic Zoo pe numele ei pompos, unde colegii mai pricepuți decît mine au construit un fel de navă spațială pe căruciorul cumpărat la suprapreț de la un om al străzii.

Creativitatea era în floare la Idio­tarod, ediția a 13-a, cărucioarele de supermarket s-au transformat în elefanți, rachete, biserici, standuri de fructe, toalete care scoteau flăcări, tauri sau alte animale, au fost vopsite în toate culorile și decorate cu jucării de pluș, sclipici sau cam orice îți mai trece prin cap cînd vrei să faci ceva trăsnit. Despre oameni, să nu mai zic, s-au costumat astfel încît să „facă America distractivă din nou“, cum spune sloganul, mai ales în vremuri atît de absurde și tulburi, care ți cam blochează mintea rațională. Alergînd din bar în bar la check point-uri, cu newyorkezi amuzați și curioși ce e cu creaturile alea ciudate care umblă prin oraș, într-o atmosferă de party continuu, am avut de rezolvat probe și de băut beri, de dansat și de simțit bine. E bine cînd te simți confortabil să te porți stupid și cînd joaca ta nu deranjează pe nimeni, ci, din contra, amuză. Și regulile erau haioase, de exemplu puteai mitui membrii juriului să te treacă o probă sau să te pună pe un loc mai în față. Noi aveam popcorn colorat și prăjituri, ba chiar am cîștigat premiul pentru mită. Insistența ajută. La fel, sabotajul între echipe era nu doar permis, ci încurajat.

Bineînțeles, subiectul principal de zilele astea și nu numai, Donald Trump, nu a lipsit nici el din peisaj. De la măști cu respectivul la decorațiuni ironice la adresa lui, miștourile au curs. Dar cel mai simpatic și intens moment a fost finalul cursei, într-un atelier, unde fiecare cărucior a fost zdrobit într-o presă cu fața lui Donald Trump, în timp ce un tip îmbrăcat fix ca el și mascat dansa haotic deasupra, pe muzică punk. O descătușare uriașă de energie acolo, cu oameni care dansau și distrugeau cărucioarele, care alergau după un WC în flăcări într-o apocalipsă simpatică, o frenezie în care a te simți bine era, de fapt, o formă de protest într-o lume ce pare să-și fi pierdut umorul. Și așa protestează New York-ul, prin evenimente și distracție, prin oameni care vor să se simtă liberi, naturali, indiferent de culoarea pielii, religie sau orientare sexuală, pe care îi unesc alte lucruri și care se simt bine împreună.

Mai multe