Despre FILTM

8 octombrie 2014   Carte

De ce un Festival internaţional de literatură la Timişoara?

Un festival de literatură scoate cititorul din solitudinea pe care o implică lectura şi îl aduce într-un punct de fierbere în care clocotesc, laolaltă, scriitori, editori, jurnalişti, universitari şi o mulţime de cititori. De ce un festival bun la Timişoara? Întrucît datorită acestui oraş putem astăzi, în România fiind, să citim şi să scriem ce vrem noi.

Cu ce invitaţi vine această a treia ediţie?

Avem şapte scriitori străini şi cinci scriitori români. László Krasznahorkai (Ungaria) – unul dintre cei mai apreciaţi scriitori europeni ai momentului, Jean Mattern (Franţa) – prozator şi editor de primă mînă, Dasa Drndic (Croaţia) – voce feminină distinctă a literaturii din fostul spaţiu iugoslav, Cătălin Dorian Florescu – timişorean de origine, astăzi unul dintre cei mai apreciaţi prozatori de limbă germană, Paul Bailey – celebru prozator şi critic literar britanic, Ornela Vorpsi – emigrată în 1991 din Albania şi cunoscută deopotrivă ca scriitoare şi artist vizual, Noemi Kiss (Ungaria) – unul dintre cele mai promiţătoare nume din literatura maghiară contemporană.

Invitaţii din România sînt: Mircea Mihăieş, Filip Florian, Radu Pavel Gheo, Florin Lăzărescu şi Bogdan Munteanu.

Cît de interesat e publicul timişorean de literatura contemporană?

E complicat să dau un răspuns ferm. Eu credeam că nu mai e, că i-a pierit cheful de tot. Ei bine, tocmai faptul că la primele două ediţii ale festivalului au fost, seară de seară, între 100 şi 170 de oameni prezenţi în sală, mi-a derutat fermitatea. Am rămas uimit de cît de mulţi, de atenţi şi de curoşi erau cei prezenţi la FILTM. Ţine de paradoxurile secolului XXI, probabil. Pe de o parte, dispar librăriile din peisajul urban, pe de altă parte, consumatorii de literatură apar ca din pămînt. Păi, nu-i ca-n poveşti?

Robert Şerban este preşedintele FILTM, care va avea loc în perioada 22 – 24 octombrie la Timişoara.

a consemnat Ana Maria SANDU

Mai multe