„Artiştii plastici sînt promovaţi fragmentar“

6 iunie 2012   La zi în cultură

Ce-şi propune proiectul „From Romania, with Art“?

FRWA înseamnă o serie de filme care au în centru interviuri document cu oamenii care au însemnat şi înseamnă ceva pentru arta recentă românească, întinse pe parcursul a trei ani de filmări. Este un efort de a înţelege lumea artei româneşti prin prisma relaţiilor dintre artă, mesaj, context istoric şi concept. Pentru autenticitate, camera e ignorată, limbajul e unul cotidian, necosmetizat, nu sînt ocolite subiecte legate de alcov, boemă, droguri. Apare apoi o perspectivă a istoriei recente (totalitarism vs societate deschisă), văzută prin ochii artiştilor vizuali. Cu emoţie şi umor.

Despre cîţi artişti ar fi vorba?

Avem în plan realizarea a 40 de filme, iar pentru fiecare artist devenit personaj principal al filmelor noastre pregătim cîte un artist’s box (o carte-cutiuţă cu cărţi poştale) care va însoţi DVD-urile şi o serie de articole şi galerii foto pe 1001arte.ro, platforma online oficială a proiectului. Primul episod, cu Roman Tolici, a avut deja prima ieşire în lume, de Noaptea Galeriilor, iar un fragment e postat pe 1001Arte.ro.

Cît de important mai e astăzi contextul?

Artistul plastic român apare de obicei pe scena media în contexte discutabile: ori legat de piaţa de artă (s-a vîndut o lucrare), ori de breaking news (a ars un muzeu, are loc un protest), mai rar intervievat de un reporter generalist la un vernisaj. Ei sînt promovaţi fragmentar, asimilaţi unui context global artificial, ca nişte orfani. 

FRWA propune o incursiune în lumea artei contemporane româneşti, redescoperită prin miturile ei fondatoare, legate de geneza unei lucrări, apariţia unui artist, a unui curent etc., în care ghid este un cunoscător autentic al mitologiei acestei lumi cu toate zeităţile, dar şi picanteriile ei lumeşti, curatorul Dan Popescu. Proiectul este o coproducţie H’art Gallery şi 1001arte.ro, realizat cu sprijinul A&A Records, Vellant şi Cărtureşti.

Cristian Cojanu este coordonator al proiectului „From Romania, with Art“ şi fondator al 1001Arte.ro.

a consemnat Ana Maria SANDU

Mai multe