Revoluţie, rezoluţie

20 mai 2010   ARTE VIZUALE

Care e conceptul expoziţiei „Romanian Cultural Resolution“?

Expoziţia îşi propune o analiză a discursului cultural al ultimelor două decenii. Una dintre direcţiile principale este caracterul profund cultural al experienţei postcomuniste; mai simplu spus, postcomunismul după 20 de ani nu s-a dovedit a fi altceva decît cultură, definitoriu pentru aceasta fiind raportarea la trecut şi proiecţia unui viitor democratic, ambele contribuind la patentarea unui discurs cultural ce are ca sursă principală moştenirea socio-traumatică dobîndită dinainte de 1989. În planul imaginat, conceptul de „rezoluţie culturală“ are un caracter uşor aluziv; el trimite în mod indirect la „revoluţia culturală“.

Aţi găsit în Germania abordări asemănătoare cu demersurile artiştilor români?

Plaja culturală de aici este foarte întinsă şi diversificată, chiar dacă în fosta RDG postcomunismul nu are încărcătura din România, comunicarea lui culturală este asemănătoare. Am invitat să expună şi artişti germani de origine română (Daniel Knorr, Anca Munteanu Rimnic) ale căror lucrări se integrează în ambele spaţii culturale. Faptul că expoziţia este prezentată la Leipzig nu este întîmplător: există o legătura tematică atît cu oraşul (din Leipzig s-a declanşat căderea Cortinei de Fier), cît şi cu Estul Germaniei, ale cărei experienţe culturale sînt uneori asemănătoare.

Cum a fost primită această expoziţie de public?

Am stabilit un record al numărului de vizitatori prezenţi în complexul Spinnerei. În primele două zile de la deschidere, am avut în jur de 17.000 de vizitatori. Probabil că asta nu este puţin lucru, avînd în vedere faptul că expoziţia vorbeşte despre un tip de cultură care în ţara ei devine „interesantă“ doar o dată pe an, atunci cînd este Noaptea Muzeelor. Expoziţia de aici poate fi văzută, începînd cu 18 iunie, la Craiova, la Centrul pentru Cultură Contemporană Club Electro Putere.

Adrian Bojenoiu este curatorul expoziţiei „Romanian Cultural Resolution“ organizată de Centrul CEP Craiova şi de Institutul Cultural Român de la Berlin.

a consemnat Matei MARTIN.

Imagine: Dan Perjovschi, East meet West.

Mai multe