Corăbii de hîrtie

11 iulie 2012   ARTE VIZUALE

„Corăbii Zburătoare, Berlin Storytelling“ e o instalaţie-poveste pe cît de berlineză pe atît de universală. Sînt sute de corăbii de hîrtie, corăbiile copilăriei. E o poveste pregătită pentru festivalul anual 48H Neukölln, cînd multe ateliere, galerii şi spaţii inventate îşi deschid uşile în mod sincron pentru un weekend lung în cartierul berlinez sudic Neukölln. A paisprezecea oară s-a întîmplat în iunie, festivalul şi spaţiile de expunere au fost nenumărate, poate întrecute la număr doar de flota corăbiilor din instalaţia-poveste: peste 2000 de bărci de hîrtie plutitoare într-o fostă sală de bal de 200 de metri pătraţi.

Instalaţia e inspirată de sala centenară uitată Prachtsaal Neukölln şi de platforma online de poveşti despre Berlin începută în vara lui 2011 – Berlin Storytelling. Sala de bal se povesteşte prin instalaţia cu bărcile de hîrtie dansante la fel cum şi berlinezii povestesc în blog despre fostul aeroport Tempelhof, despre taverne berlineze şi despre corăbiile unui oraş fără mare. Construcţia include şi un video cu dansatoarea Ayako Toyama pe un soundtrack de cutie muzicală.

Vizitatorul curios poate înota printre ghirlandele de corăbii, trecînd astfel la următorul nivel al construcţiei – sîmburele stupului de corăbii este un pat alb-poveste cu picioare lungi, în jurul cărora sînt înfăşurate fragmente din năvodul poveştilor online: „gheaţa a încorsetat corabia piraţilor“, „dacă rămîne aşa, atunci poate să rămînă aşa“, „şi atunci nu va mai trebui să ne imaginăm corăbii doar în norii de pe aeroport“. Fragmentele prinse în cleme de rufe precum pelerine proaspăt spălate sînt poveşti spuse seara înainte de culcare copiilor mici sau mari.  

Natalia Irina Roman e artist vizual. Trăieşte, din 2006, la Berlin. Cel mai recent proiect al ei este „Corăbii Zburătoare, Berlin Storytelling“, în cadrul festivalului 48H Neukölln.

Flying Ships, Berlin Storytelling from APEIRON FILMS on Vimeo.

Mai multe