„Copiii au o privire proaspătă“

8 august 2012   ARTE VIZUALE

E prima dată cînd iniţiaţi un astfel de proiect pentru copii? Care e povestea lui?

„Să înţelegem arta contemporană“ este un proiect la care am început să mă gîndesc din 2008, însă de-abia acum am reuşit să „combin toate piesele“ şi să îl lansez. L-am conceput special pentru copii şi elevi, pentru a-i familiariza, a-i învăţa să observe, să înţeleagă şi să analizeze ceea ce văd. Cred că doar punînd întrebări şi discutînd despre arta recentă, putem să o înţelegem mai bine şi poate chiar să devenim pasionaţi de ea. Iar copiii au o privire proaspătă şi mai puţine prejudecăţi decît adulţii.

Ce se întîmplă la aceste ateliere de familiarizare cu arta contemporană şi care e publicul căruia vă adresaţi?

Am ales să începem cu un modul dedicat copiilor mai mari (8-14 ani), pentru că ne-am gîndit la puterea lor de înţelegere şi la capacitatea de a pune în practică o parte din ceea ce discutăm. Nu ne adresăm doar copiilor talentaţi la desen sau pictură, ca în cazul cursurilor de măiestrie. Acestea sînt mai mult întîlniri de familiarizare cu o serie de direcţii, teme, medii utilizate în arta contemporană, pentru a le face înţelese. Ceea ce am vrea să se ştie este că arta contemporană poate fi foarte vie, amuzantă, provocatoare şi plină de imaginaţie. Trebuie doar să înveţi „alfabetul“ ei şi să fii curios şi deschis.

Vă gîndiţi la nişte efecte pe termen lung? Încă e o mare ruptură la noi între mediul artistic şi public...

Consider că informarea şi educarea, mai ales dacă începe din copilărie, sînt două componente de bază în participarea ca partener egal la dialogul cultural. Am observat cu bucurie că în ultimii doi-trei ani au apărut din ce în ce mai multe iniţiative de acest fel şi în România şi că majoritatea organizaţiilor lucrează în parteneriat cu muzeele.

Aurora Király este coordonatoarea proiectului „Să înţelegem arta contemporană“. Mai multe detalii despre program, înscrieri şi date de desfăşurare pe http://artapentrucopii.blogspot.com 

a consemnat Ana Maria SANDU

Foto: Lea Rasovszky – Blue Light conversation, 2007

Mai multe