Contra-realistul la Palatul Ştirbei

22 decembrie 2011   ARTE VIZUALE

„Ce n-aş da să am o a treia stare pentru suflet, dacă el ar avea două... O a patra stare pentru suflet, dacă el ar avea numai trei...“, scria Fernando Pessoa. Fiecare individ e un complice al realităţii, al locurilor comune şi al lucrurilor care le populează. Ca artist, percepi toate astea cu o şi mai mare acuitate. Fiind niciunde ancorat sută la sută. Ca şi cum ai trăi fără casă, fără ţară, pe un pămînt plutitor, unde totul e la vedere. Complicitatea aceasta, pînă la urmă, e concesia noastră făcută nouă înşine, impusă de anumite norme care mai de care, să convieţuim pentru a supravieţui; de asta o tot tolerăm. Mergem mai departe... sîntem contemporani în viaţă, avem timpul şi spaţiul necesar nouă – „acum şi aici“, viaţa noastră e simplă, limite şi obstacole, salarii şi rate.

Cu toate acestea, „existenţa“ este o idee abstractă, şi omul, care e cel mai în măsură să-şi dea seama de asta, e situat dincolo de „acum şi aici“. Omul e o aproximaţie, undeva, rătăceşte. Omul cu adevărat real este omul ideii ce se frămîntă, este omul dragostei care nu are nimic de-a face cu timpul său, e al aerului şi al lipsei de sprijin. Toate astea le găsiţi în The Counter Realist. Tensiunea unei neaşteptate intruziuni din exterior în lumea individului, în ficţiunea fragilă pe care el o ţese, devine o prezenţă în sine – un personaj ce vine să aducă neliniştea.

Şi iată că o apă neagră s-a instalat chiar în inima Bucureştiului şi vă invit pe toţi cu multă căldură să veniţi la Palat.

Între 15 decembrie 2011 şi 12 ianuarie 2012, voi prezenta la Palatul Ştirbei, situat pe Calea Victoriei nr. 107, un solo show intitulat The Counter Realist, sub auspiciile galeriei Prospekt în colaborare cu asociaţia culturală Oblica. Va fi frig, aşa că să vă îmbrăcaţi călduros. Să veniţi neapărat, căci Palatul Ştirbei aşa cum îl ştim cu toţii nu va exista, va exista altceva...

Andrei Gamarţ este poet şi artist vizual. 

Mai multe