„Aduc strada în artă“

17 octombrie 2012   ARTE VIZUALE

Cum ai ajuns să faci graffiti în New Jersey?

În urmă cu aproximativ doi ani am fost contactat de către New Jersey Museum of Contemporary Art pentru a realiza un proiect destinat spaţiului exterior, străzii. Dintr-un număr de alternative, oraşul Red Bank a fost ales pentru a găzdui acest proiect intitulat „Heads“.

Despre ce „vorbeşti“ de data aceasta?

„Heads“ vine cumva în continuarea unui şir de proiecte care au început în Bucureşti undeva prin 2003 şi care se desfăşoară în spatiul exterior galeriei ori al muzeului clasic, adică în oraş, pe stradă. În zona culturii vizuale, dar nu numai, există multe voci care vorbesc de ceva vreme despre aducerea artei în stradă şi concep asta ca pe o formă de democratizare a artei. Privite din acest unghi, eu văd acţiunile de acest fel ca modalităţi de înlesnire a accesului la cultură. Intenţia mea nu este însă de a duce arta în stradă, ci de a aduce strada în artă. Cred că un număr de imagini cu o anume calitate pot marca un spaţiu în aşa fel încît acesta devine parte din lucrare.

Criticul american Marek Bartelik spune că, în aceşti ani, ai învăţat specificitatea publicului american; care ar fi acesta, prin comparaţie cu cel de aici?

Nu pot spune exact la ce s-a referit Marek Bartelik, nu ştiu care e specificitatea publicului american sau românesc. Nu fac artă pentru a acomoda aşteptările celor din jur. Poate se referă la schimbările prin care a trecut arta mea din momentul în care m-am mutat la New York, poate se referă la faptul că, dincolo de a comunica local – vezi gardul din strada Banului, ţăranii maramureşeni desenaţi realist în mărime naturală etc. –, în proiectul „Heads“ apar, ca reprezentări fără apartenenţă geografică ori socială, imagini ale unor capete imposibile, prezentate ca reale, mai apropiate stărilor emoţionale decît observaţiei antropologice. Altfel, despre publicul american şi cel românesc – numai de bine, fiecare îşi are artiştii pe care-i merită. Sau nu.

Dumitru Gorzo este artist vizual. Imagini cu lucrările proiectului american „Heads“ (19 august – 15 octombrie) sînt disponibile aici.

a consemnat Marius CHIVU

Mai multe