Experienţe socio-fonice în Bucureşti

28 aprilie 2011   ARTE PERFORMATIVE

Experienţe socio-fonice în Bucureşti  Dacă eşti surd şi vrei să te uiţi la ştiri, n-ai să înţelegi nimic. Dacă vrei să-ţi comanzi un taxi, n-ai să poţi. Copiii de la bloc o să fugă de tine. O să te faci zidar sau o să vinzi jucării în tren. Sau nu.

Într-o societate saturată vizual, am încercat să explorez un tip de stimulare acustică a spectatorului. În Zero decibeli am propus o altfel de empatie – publicul are acces la perspectiva subiectivă a personajelor care nu aud – şi o altă raportare, prin experimentare, la dizabilitate. Fără victimizare şi patetism. Am studiat două tipuri de comportament, pe care de altfel le-am întîlnit în perioada de documentare: a celor care reduc şi a celor care nu reduc un surd la un handicap. Am vrut să deconstruiesc auditiv Bucureştiul. Sunetele din spectacol sînt fie produse live, fie preînregistrate, şi vorbesc despre un oraş abuziv.

Ca timp de lucru creativ, întreaga echipă a trecut printr-o perioadă intensivă de ateliere în care au experimentat live oraşul în lipsa sunetului, au strîns poveştile lor personale legate de poluarea fonică şi experienţe urbane, s-au jucat cu cele două straturi – vizual şi acustic, au mers la Asociaţia surzilor, au învăţat limbajul semnelor. La Zero decibeli am colaborat cu Mona Bozdog, Paul Dunca, Sever Bârzan, Andrada Chiriac, Mihaela Rădescu, Ştefan Lupu, Claudia Prec şi Alex Potocean. De fapt, pentru mine, toată aventura asta sonoră a început de la un performance pe care l-am făcut în Londra împreună cu grupul réaltympanica, Connection Failed, în care publicul purta căşti audio în interiorul unei spălătorii, prin intermediul cărora se contecta la perspectivele subiective a trei personaje care îşi spălau hainele lîngă ei. Atunci am exersat un limbaj care apropie teatrul de film şi în care limita dintre real şi fictiv este imposibil de detectat.

Vreau să dezvolt şi mai mult un tip de spectacol „experienţial“, care să extindă accesul spectatorilor la lumea prin care navighează şi resursele performative ale spaţiului social comun.  

Ioana Păun este regizoare. Cel mai recent proiect al său este spectacolul Zero decibeli, la Teatrul Foarte Mic.

Foto: Andrei Pungovschi

Citiţi aici o cronică a Oanei Stoica la spectacolul Zero decibeli

Mai multe