Ambasadori din spațiul de limbă spaniolă citesc din Cervantes online

22 aprilie 2020   La zi în cultură

Mîine, 23 aprilie, Institutul Cervantes din București îi invită pe iubitorii de lectură din România să serbeze online Ziua Internațională a Cărții, echipa instituției fiind convinsă că distanțarea socială nu poate însemna și distanțarea față de cultură, literatură sau artă.

Evenimentul se va desfășura cu începere de la ora 10.00, cei interesați să ia parte la eveniment trebuind să confirme participarea la evenimentul deschis publicului larg, creat special de pagina de Facebook a instituției. Iubitorii de carte vor putea descoperi aici multe surprize, proiectate în acord cu posibilitățile pe care ni le oferă această perioadă de reinventare a relației dintre creatori și public.

„Este important ca în aceste zile, în care ne sînt puse la încercare rezistența, răbdarea, calmul, să găsim forța interioară să ne bucurăm în continuare de artă, de frumos, să fim curioși să descoperim  mereu noi oaze estetice. Astfel, vă invităm la un exercițiu de imaginație de Ziua Internațională a Cărții, pe care anul acesta o sărbătorim în liniște, de acasă, dar nu cu mai puțin entuziasm. Veți avea ocazia să ne cunoașteți mai bine, pe cei din echipa Cervantes București și pe mulți alți prieteni și colaboratori ai noștri, cărora le mulțumim că s-au alăturat demersului nostru, și să descoperiți sau să redescoperiți, alături de noi, universul unor scriitori de limbă spaniolă, în lectura noastră. Ne bucurăm că am găsit și anul acesta o modalitate de a fi împreună”, a declarat Jorge Jiménez-Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din București.

Personalități ale vieții diplomatice și culturale, alături de îndrăgita scriitoare spaniolă Care Santos, vor citi pentru publicul român din Miguel de Cervantes și din alți mari autori de limbă spaniolă.

Anul acesta, Institutul Cervantes readuce în România un obicei străvechi serbat în Spania de Ziua Cărții: Sant Jordi, o sărbătoare a cărții și a lecturii, un moment magic în care oferim în dar cărți, flori și bucurie. Cu această ocazie, Institutul Cervantes le va mulțumi public editurilor românești pentru promovarea autorilor de limbă spaniolă.

Ziua Internațională a Cărții este cel mai bun moment și pentru a inaugura blogul Institutului Cervantes din București – o punte între lumea culturală și artistică de limbă spaniolă și România. Prin acest blog colectiv, publicul va putea descoperi săptămînal noutăți din lumea culturală spaniolă contemporană și țările de limbă spaniolă, din domenii precum literatură, muzică, artele spectacolului, pictură, arhitectură, istorie, știință, lifestyle etc.

Imaginea afișului evenimentelor dedicate Zilei Internaționale a Cărții este un omagiu adus laureatului Premiului Cervantes, cel mai important premiu literar al țărilor vorbitoare de limbă spaniolă, ediția 2019: este vorba despre scriitorul Joan Margarit. Pe poetul Joan Margarit, iubitorii de literatură spaniolă din România vor avea ocazia să îl întîlnească într-un eveniment online: miercuri, 29 aprilie, între orele 14.00 și 15.00 (ora Spaniei). Atunci, 13 dintre poemele celui mai recent laureat al Premiului Cervantes vor fi propuse spre dezbatere, într-un dialog moderat de Maria Antonia Moreno Mulas, coordonatoarea proiectului „O carte este un prieten”, în cadrul Fundației Germán Sánchez Ruipérez.

Mai multe