"Am plîns două ore"

30 septembrie 2010   La zi în cultură

Ai cîştigat premiul pentru Cea mai bună actriţă la Gala Tînărului Actor. Cu ce o să te ajute premiul ăsta? E Gala o rampă de lansare pentru un tînăr actor? 

Mă ajută deja – îmi dă încredere în mine, lucrul care îmi lipseşte poate cel mai mult. Eu nu sînt ambiţioasă, dar, uite, e al treilea an în care particip. În primii doi mi-am propus să cîştig, şi nici nu am trecut de preselecţie, acum nu am vrut decît să spun bine un text adorabil, nu m-am mai gîndit şi nu mi-am mai dorit nimic, şi uite că s-a întîmplat. Rămîne de văzut dacă Gala „HOP“ este o rampă de lansare; oricum, dacă este cu adevărat, eu cred că sînt cea mai mare provocare a ei.

De ce ai ales textul Pete de cerneală de Michael Frayn? Ce rol ai interpretat? 

Textul l-am găsit întîmplător într-o culegere de teatru scurt american şi m-am îndrăgostit de el după primele două replici – e scurt, la obiect, ofertant şi, sper eu, amuzant. L-am tradus şi adaptat pentru mine, şi m-am bucurat de el. Personajul meu este o femeie extrem de emoţionată în timpul unui interviu pentru un job pe care şi-l doreşte enorm, şi se străduieşte atît de mult să-i iasă bine, încît o dă în bară, în bară, în bară, şi apoi o mai dă o dată în bară – aşa, cam ca mine la ultimele două preselecţii pentru Gala „HOP“. 

Cît de greu e pentru un actor tînăr să intre în echipa unui teatru? Ce salariu are un actor debutant? 

Au venit vremuri foarte grele pentru tinerii actori, este din ce în ce mai dificil – acum aproape nimeni nu mai intră, şi din ce în ce mai mulţi ies din teatru (vorbesc aici de instituţie). Cît despre echipă… eu cred că trupa unui teatru este ca o familie, şi orice membru nou e primit cu precauţie şi cu o politeţe rece, dar îl acceptă în cele din urmă, bun sau rău, ca pe unul de-al lor. În 2007 eu am luat 350 de lei primul salariu, am plîns două ore. Acum e mai mare, dar nu cu mult. 

Laura Bilic este actriţă şi preparator la Universitatea „George Enescu“, Facultatea de Teatru din Iaşi. A cîştigat premiul pentru Cea mai bună actriţă la Gala Tînărului Actor „HOP“ (Mangalia 1-4 septembrie 2010). 

a consemnat Luiza VASILIU

Foto: Ciprian Iorgu

Mai multe