17 zile la New Zork

15 ianuarie 2014   La zi în cultură

Ce a însemnat bursa aceasta pentru dvs.?

E, în primul rînd, un semn că munca mea la Filmreporter.ro – făcută printre picături, alături de alți colaboratori voluntari – n-a trecut neobservată. Anchetele noastre despre Centrul Național al Cinematografiei au schimbat mai multe decît m-aș fi așteptat, însă, din păcate, mai puține decît ar fi fost nevoie.

În al doilea rînd, e cel mai frumos cadou pe care l-am primit anul trecut, pentru că poartă numele unui om care mi-a fost tare drag, cu care am cîteva amintiri grozave și pe care mi-aș fi dorit să-l cunosc mai bine.

La New York i-am cunoscut, în sfîrșit, pe cei care reușesc să umple sălile la festivalul Making Waves, în mijlocul unei metropole în care se întîmplă simultan mii de lucruri, și mi-am dat seama, la fața locului, cît de important e ce face echipa Corinei Şuteu. Şi cît de bine o face.

V-a inspirat în vreun fel New York-ul?

Alex. Leo Şerban iubea orașul și am tresărit de cîteva ori pentru că mi s-a părut că-l zăresc în mulțime. Orice o să scriu eu acum despre New York s-a mai spus cu siguranță înainte și cu mai mult talent... Însă combinația asta fantastică de nații, etnii, rase, credințe, obiceiuri și idiosincrazii e cel mai creativ mediu posibil și e tot ce are New York-ul mai valoros. Celor cu diverse prejudecăți le sugerez o cură de cel puțin jumătate de an în the big city.

Care au fost provocările șederii la New York?

Marea provocare a fost să văd și să trăiesc cît mai mult în doar 17 zile. N-am vrut să fie o cursă contra cronometru, așa că am sacrificat unele planuri – o seară la Comedy Cellar, printre altele, dar o să mă întorc! –, ca să mă bucur pe deplin de celelalte.

Florentina Ciuverca este jurnalistă. În decembrie 2013 a beneficiat de o rezidență profesională la New York, în urma cîștigării celei de-a doua burse „Alex. Leo Şerban“.

a consemnat Ana Maria SANDU

Mai multe