Ziua Reginei la sfîrșitul războiului

23 octombrie 2019   TÎLC SHOW

Aliații trecuseră Dunărea, iar România decretase din nou mobilizarea generală. Eram din nou printre luptători în Primul Război Mondial și, așa cum avea să se vadă foarte curînd, printre învingători.

Iași, 29 octombrie/11 noiembrie 1918

Ziua ce-am petrecut-o a fost ceva nemaipomenit! Fusesem rugată să sosesc la Iași mai tîrziu decît la ceasul hotărît. Credeam că era din cauza mobilizării și a transportului de trupe. Însă pricina era că mi se pregătise o primire triumfală!

Și, într-adevăr, așa cum notează în memoriile sale, Reginei i se pregătise o primire pe măsura semnificației zilei de 29 octombrie, ziua sa de naștere. O multitudine de oameni, de la oficialități pînă la oameni de rînd, au așteptat-o pe Regină în gară și au primit-o cu un val nesecat de urale și de entuziasm. Francezii rămași în Iași se adunaseră și ei cu toții, îmbrăcați din nou în uniformă militară, pentru a o întîmpina pe Regină.

La un moment dat, brusc s-a făcut liniște. Contele de Saint-Aulaire, trimisul diplomatic al Franței în România, s a îndreptat încet spre Regina Maria și, ajungînd în fața acesteia, după o scurtă cuvîntare, i-a oferit distincția La Croix de la Guerre din partea statului francez, pentru că fusese o regină vitează și o prietenă neclintită, leală și credincioasă, tot atît de statornică în ceasurile de nenorocire, ca și în cele de izbîndă. Cadoul primit a bucurat-o peste măsură pe Regină, care se bucura de fiecare dată cînd era apreciată ca un soldat care și-a îndeplinit misiunea cu vitejie. Și cadoul oferit anul acesta (2019) din partea autorităților pariziene, strada care îi poartă numele, ar aduce un mare zîmbet pe chipul Reginei Maria. Și, da, cel mai probabil și relansarea în România a parfumului său Mon Boudoir, de la Casa Houbigant.

Revenind în 1918, Regina Maria a plecat alături de Regele Ferdinand spre casa lor din Iași, iar ziua a continuat, firește, cu vizite numeroase și felicitări. Toți miniștrii noului guvern s au adunat în casa Reginei. Sărbătorita le a strîns mîinile fiecăruia în parte și le-a vorbit cu însuflețire.

Ziua s-a încheiat cu o invitație la cină din partea Misiunii Militare Britanice, pe care Regina Maria a onorat-o alături de prințesele Elisabeta și Mignon, de generalul Baliff și de Irène Procopiu.

A fost o mică adunare veselă, fericită, plină de voie bună și de sentimente prietenești. Era acolo și colonelul Boyle ca să se bucure cu noi. Și astfel s-a sfîrșit această zi lungă și prea plină de zguduiri. – notează Regina Maria a României.

Mai multe