Winston la Oscar

27 februarie 2018   TÎLC SHOW

„Nu uitați că nu știe deloc cum trăiesc oamenii obișnuiți“, îi spune Clementine Churchill doctorului personal al lui Winston Churchill, Lord Moran. „În viața lui nu a mers cu autobuzul, iar în metroul londonez a urcat o singură dată“, a continuat doamna Churchill. Stop-cadru.

Scena cînd prim-ministrul britanic face o călătorie cu metroul în Londra, alături de cetățeni pe care îi consultă cu privire la decizia crucială pe care o are de luat în momentul 1940 – să negocieze cu Hitler sau să continue lupta în condiții foarte riscante pentru Regatul Unit –, este una dintre cele mai puternice secvențe din filmul Darkest -Hour, jucată de Gary Oldman în rolul lui Churchill, rol care i-a adus (cel puțin) nominalizarea pentru Cel mai bun actor la ediția de anul acesta a premiilor Oscar. Acuratețea istorică a acestei secvențe impresionante a devenit rapid un interesant subiect de dezbatere. Așa cum arată și replicile de mai sus ale soției lui Winston Churchill, premierul englez a avut parte de o aventură-premieră cu metroul londonez, dar nu există informații conform cărora scena s-ar fi desfășurat ca în filmul lui Joe Wright, ceea ce, de altfel, au specificat și realizatorii peliculei. Că, după întîlnirea cu metroul, Churchill s-a cam rătăcit și a cerut ajutor pentru a găsi drumul spre ieșire este, însă, o informație consemnată de istorici. Și e de înțeles. Cred că oricine s-ar rătăci puțin în metroul londonez la prima vizită.

Apropo de exactitatea unor scene, mai există una (între multe) care, deși este de un umor incontestabil, se pare că i-a fost pe nedrept atribuită lui Churchill. Este vorba despre schimbul de replici dintre acesta și Nancy Astor, prima femeie membră a Parlamentului britanic.

„Winston, dacă aș fi soția ta, ți-aș pune otravă în cafea“, i-a spus cîndva doamna Astor, care a primit instantaneu (și aparent) replica: „Dacă aș fi soțul tău, aș bea-o.“ Martin Gilbert, biograful oficial al lui Winston Churchill, nu i-a atribuit gluma premierului britanic, ci cunoscutului prieten al acestuia, F.E. Smith, în timp ce alte surse se pare că au găsit replicile într-o ediție de prin 1900 a ziarului Chicago Tribune la rubrica „Gluma zilei“.

Ei bine, cortinele istoriei…

Printre care, fiindcă tot veni vorba, și una de fier. Pe 5 martie, la doar o zi după ce Oscarurile 2018 se vor fi decernat, dar în 1946, Churchill anunța căderea cortinei asupra Europei în faimosul discurs de la Universitatea Westminster din Fulton, Missouri. Reacțiile au fost preponderant critice, dar puternic contrazise de realitatea ulterioară. Și de cea din urmă cu o săptămînă, cînd de la Moscova ajungea la Washing-ton celebra telegramă a diplomatului -George F. Kennan.

Mai multe