Winston Churchill, cu istoria-n dinți
În 1954, premierul britanic Winston Churchill îi trimitea o scrisoare dentistului său Sir Wilfred Fish. Își exprima astfel în scris plăcerea de a-l fi recomandat pe doctor pentru titlul nobiliar pe care acesta tocmai îl primise și totodată îi transmitea o rugăminte. Churchill îl ruga pe domnul doctor Fish să îi regleze puțin una dintre protezele dentare. „Celelalte funcționează foarte bine”, a adăugat prim-ministrul în scrisoare.
Winston Churchill nu a stat deloc bine la acest capitol de-a lungul vieții, a avut probleme dentare încă din tinerețe și a fost nevoit să apeleze la mai multe danturi false pentru a-și păstra ținuta impecabilă și stilul oratoric care l-au consacrat. De obicei, avea două seturi de dinți falși la el.
Oricît ar suna de bizar, una dintre protezele lui Churchill a fost scoasă la licitație pe 6 februarie a.c. în Regatul Unit (la casa de licitații Cotswold) și s-a vîndut cu suma de 18.000 de lire sterline.
Lucrarea în cauză a fost realizată cîndva pe la începutul celui de-al Doilea Război Mondial și cel mai probabil printre acei dinți montați în aur s-au strecurat cuvintele din strălucitele prelegeri de război ale lui Winston Churchill. Ce alăturare ironică, sugestivă și simbolică totodată: unele dintre cele mai puternice discursuri din istorie rostite printre dinți falși. Și de această lucrare, ca de toate, de altfel, s-a ocupat domnul doctor Fish. După ce stabilea toate detaliile tehnice, dentistul i le furniza tehnicianului dentar care se ocupa de producție și de eventualele reparații și reglaje. Fiul acestuia din urmă vine cu o informație foarte interesantă și amuzantă în același timp. Acesta a mărturisit că tatăl său își putea da seama cum merg lucrurile pe front după cum arătau dinții lui Winston Churchill, în funcție de cît de tare sau nervos mușca și punea presiune pe ei. Erau chiar și în pericol de a se sparge cînd premierul se enerva – și nu puține erau aceste ocazii.
Nu știu exact ce te-ar putea face să îți dorești să cumperi o pereche de dinți falși de-ale lui Winston Churchill, dar este evident că un asemenea obiect poate vorbi interesant în numele istoriei. Sper că nu și la propriu, spre liniștea noului proprietar de dinți istorici.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.