Vlad Țepeș și Katharina
Deși sașii nu au fost tocmai cei mai buni prieteni ai Vlad Țepeș, ci dimpotrivă, inamici consacrați, se pare că mitologicele săgeți ale lui Cupidon au fost mai puternice decît legendarele țepe ale domnitorului. Cîndva, într-o dimineață de iarnă.
Astfel, cronicile transilvane o aduc în atenție pe Katharina Siegel, o foarte frumoasă fată de origine săsească, fiica șefului breslei țesătorilor din Brașov. În decembrie 1455, aflîndu-se în Brașov, Vlad Țepeș a zărit-o întîmplător pe tînăra de 17 ani. Aceasta împingea cu greu, împreună cu verișoarele ei, o sanie încărcată cu provizii pentru soldați. Domnitorul s-a oferit să le ajute pe fete și a rămas fermecat de ochii albaștri ai Katharinei. Pesemne că și cosițele blonde au contribuit din plin.
Îndrăgostit pe loc (cum am spune astăzi, nu știu cum s-ar fi spus în Evul Mediu) de Katharina, domnul a început să o curteze. Mătăsuri și danteluri din Veneția și din Flandra au început să curgă rîuri-rîuri către fata țesătorului din Brașov, transformîndu-se în rochii spectaculoase.
Tot cronicile sugerează că Vlad Țepeș și Katharina au trăit o istorie împreună timp de vreo douăzeci de ani (în care au avut cinci copii), pînă la moartea suveranului. Săsoaica a fost, de altfel, singura femeie pentru care domnitorul ar fi fost dispus să divorțeze (Țepeș avînd de-a lungul vieții, pe lîngă cele trei neveste, și faimă de mare cuceritor). I-a scris o scrisoare de indulgență Papei Pius al II-lea, cerîndu-i anularea căsătoriei cu prima soție, Anastasia Holszanska, nepoata reginei Poloniei. Nu a primit aprobarea.
Povestea dintre cei doi a creat, se pare, sau cel puțin a amplificat conflictele locale istorice din epocă. Taxele impuse de sașii din Brașov nu i-ar fi fost pe plac lui Vlad Țepeș, care a poruncit să fie capturați sute de negustori care veneau în cetate. Mai mult, a distrus recoltele de grîne din Țara Bîrsei. Nevestele negustorilor s-au răzbunat. Pe Katharina. Au atacat casa în care aceasta locuia, au bătut-o și au luat-o prizonieră, motiv suficient pentru Vlad Țepeș să declare că va da foc întregii cetăți a Brașovului. Evident, acest lucru nu s-a întîmplat. Pentru a o scăpa pe iubita sa, Țepeș i-a eliberat la rîndu-i pe negustorii sași (care încă nu fuseseră uciși).
Că tot am menționat locuința Katharinei… frumoasa săsoaică a lui Țepeș locuia în casa unor rude, pe strada Poarta Schei din Brașov. Alte surse spun că însuși domnitorul i-ar fi dăruit o casă pe această stradă. Oricum, strada din Brașov păstrează și astăzi ceva din atmosfera poveștii medievale, mai ales că undeva, la numărul 20, există o vilă care poartă numele iubitei lui Vlad Țepeș, Katharina.