Victoria

4 mai 2020   TÎLC SHOW

Acum 75 de ani, în data de 8 mai, Europa înregistra una dintre cele mai mari victorii din istoria sa, Germania nazistă a semnat documentul de capitulare, era sfîrșitul celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european (la nivel mondial, conflictul a continuat pînă în august, cînd și Japonia a capitulat).

În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord,capitularea necondiționată a germanilor a fost anunțată de prim-ministrul Winston Churchill, de la balconul clădirii Ministerului Sănătății. După ce au rezistat o perioadă singuri în fața inamicului, britanicii și-au primit răsplata, anunțată de același lider a cărui voce le transmisese cu cinci ani în urmă, cînd tocmai preluase funcția de premier, că nu are nimic să le ofere în afară de „sînge, muncă, lacrimi și sudoare”, dar i-a și asigurat că „nu se vor preda niciodată” și că victoria din această luptă va fi reținută de istorie și de întreaga lume drept „ora de aur” a Regatului Unit. Și așa a fost:

„Dragii mei prieteni, aceasta este ora voastră. Nu este victoria vreunui partid politic sau a vreunei clase. Este victoria națiunii britanice ca întreg. Am fost primii care au îndreptat sabia împotriva tiraniei. După o vreme, am rămas singuri în fața celei mai înspăimîntătoare puteri militare care a existat.”

Evenimentele legate de marcarea celor 75 de ani de la victoria împotriva nazismului în Europa au fost anulate din cauza istoriei care se scrie în aceasta perioadă, aceea a pandemiei.

Englezii plănuiseră să difuzeze în public textul discursului rostit de Churchill în mai 1945, după cum titrau ziarele britanice la sfîrșitul lunii. Oricum, difuzat la scară largă sau nu, cred că și în actualul context mesajul liderului se potrivește unui popor, oricare ar fi acela, aflat la necaz – unul incomparabil mai mic decît cel de acum opt decenii. Victoria nu este un lucru ușor de obținut și cere răbdare, încredere și curaj. Adică luptă și voința de a nu renunța.

Referitor la victorii, mai este un aspect ce merită amintit legat de Churchill, atitudinea acestuia față de succes, proclamată de el însuși: generozitate, recunoștință. Nu prea am auzit în istorie de victorii pur individuale, ale unui singur om.

Britanicii încă țin cont de acest lucru, de faptul că nu trebuie să uiți să fii recunoscător după ce obții victoria (de orice fel ar fi aceasta), astfel încît, pe site-ul care se ocupa de organizarea evenimentelor de celebrare a celor 75 de ani de la Ziua Victoriei în Europa, cetățenii sînt îndemnați ca pe data de 8 mai, la ora locală 15, să ridice un pahar cu orice băutură își doresc pentru eroii celui de-al Doilea Război Mondial.

Poate ridicăm și noi un pahar. Pentru Victoria Europei. Trecută și viitoare. Pe la ora 17.

Foto: Sir Winston Churchill (wikimedia commons)

Mai multe