Vara de la Praga 1986

21 iulie 2022   TÎLC SHOW

În vara anului 1986, la Praga, pe un teren de tenis nou amenajat, s-a jucat Federation Cup, cea mai importantă competiție din tenisul feminin, cunoscută ulterior ca Fed Cup (numită din 2020 Billie Jean King Cup).

Mingea a căzut, firește, și în terenul contextului istoric dominat încă de Războiul Rece, iar istoria a făcut un meci bun, cu lovituri de ironie ridicate la fileu, așa cum îi place ei adesea.

În finala jucată în iulie 1986 se calificaseră echipa de tenis a Statelor Unite ale Americii și echipa țării-gazdă, Cehoslovacia. Desigur, competiția dintre cele două nu era numai una sportivă în acest caz, ci și una (poate chiar eminamente) politică.

Pasă către Martina Navratilova.

Martina Navratilova, una dintre cele mai bune jucătoare de tenis din istorie, domina tenisul feminin în cel mai strălucit mod în acea perioadă. Originea sportivei: cehă. Echipa pe care o reprezenta la Federation Cup 1986 în Praga: americană. Ironia istoriei: evidentă.

Jucătoarea de tenis s-a născut în Cehoslovacia, iar în 1975, cînd avea 18 ani, a plecat din țară în Statele Unite ale Americii, unde a cerut și primit azil politic. Autoritățile cehoslovace i-au retras cetățenia imediat, autoritățile americane i-au acordat cetățenia ulterior. Prin urmare, Navratilova a jucat tenis sub steagul Statelor Unite ale Americii.

Așa s-a întîmplat și la competiția din iulie 1986, cînd sportiva revenea în țara sa natală pentru prima dată după plecarea în SUA. Nu vă imaginați că autoritățile i-au acordat viza cu prea mult entuziasm, dar era cumva compromisul pe care au trebuit să-l facă pentru ca evenimentul să poată fi organizat în Cehoslovacia. Diplomația sportivă marca astfel un punct bun.

Multe puncte bune au marcat și fetele din echipa de tenis a SUA. Atît de multe și atît de bune, încît au învins echipa adversă și au plecat acasă cu trofeul.

Publicul ceh a susținut-o pe Martina Navratilova cu aplauze și scandări ca pe una de-ale lor, în ciuda tuturor eforturilor venite dinspre Politburo de a face prezența marii sportive cît mai puțin vizibilă. Arbitrul a fost obligat să o prezinte înainte de meci fără a-i pronunța numele: În stînga mea, sportiva din Statele Unite – cam așa suna prezentarea. În plus, tot în ideea distragerii atenției de la prezența tenismenei în țară, reprezentanta echipei Cehoslovaciei, Hana Mandlikova, s-a căsătorit în timpul turneului, cu două zile înainte de finală. Finala a pierdut-o. L-a cîștigat pe mire (sperăm).

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Martina Navratilova (wikimedia commons)

Mai multe