Uraganul și bomba

27 septembrie 2017   TÎLC SHOW

Sînt printre cele mai prezente fenomene din actualitatea internațională – din păcate. Există în istorie, referitor la cele două de mai sus, o coincidență, cu iz de ironie chiar, demnă de accentuat, mai ales că potrivirea este și una temporală.

Pe 3 octombrie 1952, în Australia, pe Insulele Montebello a explodat un dispozitiv nuclear. Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord tocmai testase cu succes prima sa bombă atomică, devenind la acel moment a treia putere nucleară din lume, după Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică.

Regatul Unit începuse să își pregătească un program nuclear încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, însă planurile s-au modificat în scurt timp prin Acordul de la Québec pe care l-a încheiat cu SUA în 1943 și care prevedea ca cele două state să colaboreze în materie de dezvoltare nucleară. Numeroși oameni de știință britanici au fost astfel implicați în cunoscutul „Proiect Manhattan“, din care a rezultat prima armă nucleară din istorie. După ce s-a încheiat războiul, s-a încheiat și colaborarea.

De prin 1947, Regatul Unit, preocupat de propria securitate, s-a întors la planurile individuale de dezvoltare nucleară. Nu după mult timp s-a ajuns și la etapa inevitabilă din orice astfel de program: testarea. Cum teritoriul britanic nu reprezenta nicidecum un loc potrivit pentru asemenea probe, în 1951 guvernul de la Londra, prin vocea (sau, mai exact, prin stiloul) prim-ministrului Clement Attlee, i-a solicitat guvernului Australiei permisiunea ca testul nuclear să se desfășoare pe teritoriul acesteia. În februarie 1952, un alt prim ministru britanic, Winston Churchill, a anunțat în Camera Comunelor că, pînă la sfîrșitul anului, în Australia va fi testată prima bombă atomică britanică. Numele operațiunii: „Uraganul“.

În luna aprilie, 200 de ingineri englezi au sosit pe insulele cu pricina pentru a se ocupa de instalațiile necesare testului, într-o imensă sălbaticie, printre stînci și nisip. „Uraganul“, pus la punct exclusiv de muncitori britanici în ateliere britanice, și-a luat avînt de pe sacrificata fregată Pym, ancorată într-o lagună din Insulele Montebello, pe 3 octombrie 1952. Operațiunea, în urma căreia englezii și-au dezvoltat prima lor armă nucleară transportabilă, The Blue Danube, a fost un succes – în măsura în care succes și nuclear pot fi asociate. Sutele de mii de broaște țestoase ucise pe plajă de radiații nu cred că le-ar asocia, de exemplu…

Mai multe