Unde dai şi unde crapă

13 august 2014   TÎLC SHOW

Igor dă un şut în conserva goală. Reuşeşte să o salte peste marginea tranşeei şi să o zvîrle cam treizeci de metri mai încolo, aproape de adăpostul inamicului. De acolo, Svetlan îi zbiară o înjurătură de mamă, apoi se ridică peste parapet şi sloboade cam jumătate de încărcător de AKM în cutia goală. Apoi se duce, o ridică, să vadă cîte gloanţe a nimerit. Citeşte cu glas tare inscripţia de pe cutie: „Pork meat. Made in EU.“ „Băi, v-aţi dat în mă-ta! Aveţi mîncare ca lumea, nu ca noi!“ Igor îi zice că îl invidiază degeaba. Era ultimul transport. De săptămîna viitoare, o să vină numai conserve d-alea nasoale de şprot de Siberia. Din cele mai ieftine. I-a zis lu’ unu’ de pe partea rusească a graniţei, de la depozit. Igor şi Svetlan sînt veri de-al doilea. Chipurile, Igor ar fi cu ruşii, văr’su ar ţine cu Kievul. Fac parte din două plutoane care mimează că se luptă de mama focului. Mai bine aşa! În alte localităţi, primprejur, au apărut tot soiul de venetici de prin Lvov sau Doneţk şi se omoară între ei de-adevăratelea. Igor avea dreptate.

Guvernul rus a anunţat ritos că va stopa importurile de produse alimentare din ţările Uniunii Europene. În parte, ca răspuns la setul de sancţiuni impuse la Bruxelles ca urmare a conflictului din Ucraina. Autorităţile sanitar-veterinare ruseşti au găsit însă şi varii defecte de calitate, care ar pune în pericol sănătatea consumatorului moscovit! Nu vom sta să analizăm pericolul reprezentat de alimentele produse în UE, pentru sănătatea ruşilor. Ar însemna să ne cufundăm în ridicol. Să nu uităm, însă, că acum cîţiva ani şi România a invocat prezenţa nu ştiu cărui „parazit de lalea“, pentru a-i şicana pe olandezi, cîndva, cu ocazia unui set eşuat de negocieri Schengen. Preşedintelui Băsescu i s-a spus, cu acea ocazie, că „aşa ceva nu se face“, că este total lipsit de eleganţă. „Aşa ceva fac doar ruşii, nu-i frumos!“ Putin foloseşte, de multă vreme, argumente scoase de pe la Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului, pentru a-i sîcîi pe producătorii occidentali (cu cei din Moldova, Georgia şi Ucraina, există deja o rutină a acestor embargouri).

Să presupunem că Rusia nu va mai importa carne, mezeluri, conserve de vită, legume sau vin din UE. Începînd de a doua zi, acestea vor trebui înlocuite cu produse similare, aduse probabil din China. Hm! Tare aş vrea să văd figurile moscoviţilor pricopsiţi, încercînd să dea un prosciuto de Parma pe o şuncă produsă pe lîngă Shanghai! Nu poţi nici la beţie să compari calitatea mîncărurilor produse în Europa cu cea a chinezăriilor. Nasol va fi şi cînd vor dispărea şampania şi whiskey-ul originale! Vor rămîne doar pe votcă. Trist pentru numeroşii nouveau riche localnici.

Impactul asupra Europei va fi interesant. Rusia este (era) o piaţă scumpă, ceea ce permitea obţinerea unor profituri bunicele şi menţinerea unor preţuri mari, şi în supermarketurile din Paris, Londra, Madrid sau Berlin. Dacă dispar vînzările ruseşti, pînă la găsirea unei pieţe alternative (cam greu să imaginezi aşa ceva pe termen mediu), mă tem că va exista oarecare supraofertă. Ce zice teoria că se întîmplă în asemenea cazuri? Ei bine, ar trebui ca preţurile să scadă. Ce face fermierul comunitar cînd veniturile îi sînt ameninţate? Dă fuga la Bruxelles, evident! Pune presiune pe Comisie. Cere subvenţii mai solide. Din umbră, procesatorii îl vor susţine. Pînă la urmă, după mii de ore de negociere în Consiliu, după rapoarte trecute în zeci de lecturi prin comisiile parlamentului, după trialoguri discrete, pariez că agricultorii europeni vor cîştiga un oarece, cît să îşi menţină (oarecum) siguranţa zilei de mîine. România nu este afectată în mod direct. Exporturile alimentare spre Rusia erau insignifiante. S-ar putea însă ca puternicele corporaţii occidentale într-ale producţiei de salamuri, conserve şi cîrnaţi să încerce să îi concureze pe alde ai noştri, prin preţul la raft, la noi, în România. Şi zău că va fi interesant. Pentru noi, consumatorii, evident!

Igor trece alene „la inamic“ în tranşee. Îi dă o ţigară lui Svetlan. Din aia bună, locală, fără timbru. Ieftină. Vezi? Se poate trăi şi fără UE şi mofturile ălora…

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

Mai multe