Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea

15 martie 2023   TÎLC SHOW

Și dintre cele mai frumoase.

Și dintre cele mai puțin cunoscute. C-așa-i istoria, uneori.

Elena Ghica s-a născut (1828), e drept, cu toate premisele necesare pentru a deveni un personaj de amintit. Părinții săi: marele ban de Craiova Mihail Ghica și Caterina Ghica, prima româncă traducătoare și publicistă. Unchiul: domnitorul Grigore al IV-lea Ghica (1822-1828), primul domnitor pămîntean al Țării Românești, după domniile fanariote. Casa în care a crescut: un palat cu o bibliotecă impresionantă și cu o colecție de piese de artă așijderea.

Prințesa a confirmat premisele și mult peste acestea. Cînd avea doar vreo cinci ani învăța deja șapte limbi străine (greaca veche și modernă, franceza, italiana, engleza, germana, latina), iar la 14 ani a tradus în germană, din original, Iliada lui Homer. După ce cu trei înainte scrisese și prima sa nuvelă. Această zonă, a literelor, și această activitate, de scriitoare, de altfel, vor fi cele care o vor consacra pe Elena Ghica în istorie. Doar că nu atît în istoria românească, cît în ceainternațională, întrucît a publicat în franceză, engleză, italiană, germană, latină și greacă, fără a fi

tradusă în română. Pseudonimul literar: Dora D’Istria. Temele operelor sale: de la artă, istorie și geografie pînă la drepturile femeii. De precizat că Elena Ghica a fost una dintre primele militante pentru drepturile femeii din Europa, într-o epocă în care subiectul era departe de a fi cunoscut sau dezbătut.

Cînd nu scria, prințesa urca pe munți. Așa că, într-o vară, mai exact în cea a anului 1855, după trei zile de expediție, Elena Ghica a ajuns pe vîrful Mönch (4.105 m) din Alpii elvețieni. Tocmai devenise prima femeie care a escaladat masivul cu pricina. Nu fără a lăsa semne. A înfipt în vîrf de munte elvețian drapelul românesc din epocă, pe care era cusut cu litere de aur cuvântul „Valahia”.

Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc. A fost a treia femeia din lume cu această aventură-record în jurnal.

În 1870 s-a stabilit definitiv în Florența, pe strada Leonardo da Vinci.

Bună alegere.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Mai multe