Un veac de Time
În urmă cu exact o sută de ani, în luna martie, la New York, a ieșit din tipar prima revistă săptămînală de știri din Statele Unite ale Americii, revista Time. Fondată de doi oameni cu experiență în domeniu, Henry Luce și Briton Hadden, publicația avea să facă istorie. Care, așa cum știm (și citim), continuă.
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time. Abordarea editorială s-a bazat pe combinația a două elemente: informații stricte, factuale și relatări lejere din zona de cultură și divertisment. Abordare de succes (aproape mereu în istorie). Ca și coperta.
Coperta revistei Time a devenit un soi de simbol în presa internațională. Pentru că publicația și-a propus, printre altele, să spună povești prin intermediul oamenilor, coperta acesteia a înfățișat mult timp (pînă în 1960) cîte o singură persoană. Din 1927 a apărut și conceptul „Omul anului” (Man of the Year), ilustrat printr-o personalitate pe copertă la finalul fiecărui an. Această tradiție nu a apărut oricum, ci cumva dintr-o greșeală. Spre finalul lui 1927, editorii revistei și-au datseama că nu-i acordaseră nici o copertă lui Charles Lindbergh, pilotul care în primăvara acelui an tocmai realizase singur primul zbor transatlantic fără escală (de la New York la Paris). Un moment istoric, fără îndoială. Pentru a repara aceastăomisiune, în spiritul dictonului „mai bine mai tîrziu decît niciodată”, au găsit o variantă să îl pună pe Charles Lindbergh pe copertă: l-au desemnat Omul anului în 1927. De atunci, la fiecare final de an, toată lumea așteaptă să vadă persoanaaleasă de Time să poarte această titulatură. Important de subliniat: titlul nu este oferit exclusiv personalităților care au un impact pozitiv asupra lumii, ci acelora care au cel mai puternic impact, fie el și negativ, în anul respectiv. De aceea, în 1938, de exemplu, Omul anului a fost nimeni altul decît Hitler, iar în 1939 și 1942, Stalin.
Prima femeie desemnată Omul anului de Time a fost Wallis Simpson, în 1936, iar dacă vă întrebați care a fost prima femeie care a apărut pe copertă, răspunsul este actrița Eleonora Duse. Cînd? În iulie 1923, la doar cîteva luni de la debutul revistei – nu avea cum să reziste mult Time fără o prezență feminină pe copertă.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.