Un Rege s-a născut

20 octombrie 2021   TÎLC SHOW

„În Foișorul vechi, care semăna cu chalet-urile ce se construiau în Elveția sau Bavaria, acolo m-am născut eu.“ – Regele Mihai I al României

Exact acum o sută de ani, pe 25 octombrie.

Destinul regelui a fost marcat, poate mai mult ca în cazul oricărui personaj istoric român, de propria-i teorie prin care susținea că împrejurările sînt mai tari adesea ca oamenii. Dar teoria nu se aplică neapărat și cînd oamenii sînt copii...

Într-o dimineață, cînd Mihai avea cîțiva ani, nu mai mult de vreo cinci ani să fi avut, a mers cu mama sa, Principesa Elena, și cu bunica sa, Regina Maria a României, la biserică. Conform tradiției creștine, copilul urma să fie și împărtășit cu ocazia vizitei la biserică. Ca detaliu, știți care era cartea preferată a Regelui Mihai? Biblia.

Revenind, micul prinț a ajuns în fața altarului alături de mama sa. Preotul îi aștepta. La fel și anafura și vinul roșu sfințit. Ritualul putea începe. Sau... nu. Mihai a refuzat pur și simplu împărtășania. Se mai întîmplă, nu-i așa? Copiii-s imprevizibili, trebuie să fii pregătit. Principesa Elena era, așa că a început să negocieze cu cel mic, să îi explice, să îl roage, a încercat toate metodele doar de mame știute. L-a ridicat în brațe, poate așa devenea mai convingătoare. În zadar, nimic. Mihai refuza total și dădea din cap: nu și nu!

– Mamă, dar ce-i cu tine?!, l-a întrebat Principesa Elena.

Mihai a răspuns:

– Eu nu beau niciodată vin dimineaţa!

N-ai cum să contrazici asta.

Și, schimbînd registrul, cred că nici asta:

…politica este o sabie cu două tăișuri. Ea garantează democrația și libertățile, dacă este practicată în respectul legii și al instituțiilor.

Aceste cuvinte fac parte din discursul Regelui Mihai I al României rostit în Parlamentul României acum fix zece ani, cu ocazia zilei sale de naștere, 25 octombrie.

Altfel, rămîne cum a spus Regele Mihai: Nimic nu este întîmplător în viața unui om.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: adevarul.ro

Mai multe