Un plan (bun) de acum șapte decenii: Marshall

3 iunie 2020   TÎLC SHOW

Cunoscutul Plan Marshall a tot fost invocat de-a lungul istoriei în diferite contexte de criză. Și continuă să fie amintit și în prezent, cînd Europa și întreaga lume au de reparat avariile produse de pandemia provocată de noul virus de a cărui denumire ne-am săturat cu toții.

Întîmplător, planul secretarului de stat american George Catlett Marshall prindea contur fix în această perioadă, în luna iunie, cu 73 de ani în urmă. Anumite principii ale viziunii lui Marshall, pe care a expus-o într-un discurs istoric pe 5 iunie 1947 la Universitatea Harvard, sînt perfect valabile și astăzi.

Diplomatul american a punctat astfel: Nu este nevoie să vă spun, domnilor, că starea lumii este una foarte serioasă. Acest lucru este evident pentru toți oamenii inteligenți. Cred, însă, că una dintre dificultăți este aceea că problema este atît de complexă încît faptele prezentate de presă publicului nu îl ajută pe omul obișnuit să facă o evaluare clară a situației.

Se potrivește parcă destul de bine și pentru contextul actual, chiar dacă acesta este unul total diferit.

Marcînd, pe de o parte, o abordare istorică în politica externă americană, cum a observat Henry Kissinger, George Marshall a subliniat, pe de altă parte, importanța cooperării statelor europene între ele, ca o condiție necesară pentru succesul planului:

Este deja clar că, înainte ca Guvernul Statelor Unite să poată înainta în eforturile sale de a ameliora situația și de a ajutalumea europeană să înceapă drumul său spre refacere, trebuie să existe un acord între țările din Europa.

Nu ar fi nici potrivit, nici eficient pentru acest guvern să încerce să elaboreze unilateral un program menit să repună Europa pe picioare din punct de vedere economic. Aceasta este afacerea europenilor. Cred că inițiativa trebuie să vină din Europa.

Ultimele două afirmații, mai ales prima, ar putea constitui un principiu valabil și pentru soluționarea problemelor curente ale continentului european, cu adaptarea aferentă la situația de față.

În primăvara anului următor, în 1948, după ce a primit votul Senatului și al Camerei Reprezentanților, Planul Marshall a fost semnat de președintele american Harry Truman.

Restul este istorie. Din care învățăm ceva?

Foto: George Catlett Marshall (wikimedia commons)

Mai multe